Ako uskoro poželite da upoznate lepote Južne Amerike, valjalo bi da se pripremite zalihama koka kole, jer u pojedinim zemljama ovog kontineta uskoro neće biti tog popularnog gaziranog pića.

Ministar spoljnih poslova Bolivije uzbudio je zapadni svet kada je nedavno izjavio da popularno piće „koka-kolu“ treba zabraniti jer je simbol međunarodnog kapitalizma.

David Čokeuanka tada je izjavio da bi gradjani Bolivije trebalo da piju svoje nacionalno piće – „mokoćinći“ koje se pravi od kajsija, šećera, cimeta i karanfilića.

Zainteresovani da probaju ovo piće, kažu stanovnici La Paza, treba da se zapute u centar grada i oblasti Garita de Lima gde se toči najbolji „mokoćinći“.

„Više volim ’mokoćinći’ jer je prirodan i skuvan, dok od ’koka-kole’ dobijate mnoge bolesti i mnogo je slatka“, kaže Rozario koja je veliki ljubitelj bolivijskog napitka.

Sa njom je saglasna i Karmen koja kaže da „mokoćinći“ pije od malih nogu. „Ukusan je, tradicionalan, zdrav i prirodniji jer je reč o prirodnim sastojcima i ključaloj vodi“.

Prodavačica “mokoćinćija” Sesilija rekla je AFP-u da ovaj napitak prodaje već godinama i da kupaca uvek ima. „Treba da podržimo ovakve lokalne proizvode. Zdraviji je od ‘koka-kole’ i gaziranih napitaka, prirdniji je i možemo da budemo ponosni što se pravi ovde u Boliviji“, rekao je jedan od kupaca.

Zanimljiva je sitacija u u susednom Peruu, gde je već godinama najpopularnije piće inkakola. Sličnog je sastava kao koka kola, iako različitog ukusa i različite boje.

„U Peruu imaju inkakolu, koja je žuta i ima ukus gume. Veoma čudno! Vidi se da je to kopija pića koji je globalni napitak, ali je to vezano za njihovu kulturu, na neki bizaran, za nas strance smešan način”, kazao je u razgovoru za B92 slovenački pisac Ales Šteger, autor putopisa „Ponekad je januar usred leta“. (Izvor: b92.net)