Ljubitelji filmova o okorelom ubici Džejsonu Bornu već su ga pratili na putu kroz Cirih, Pariz, Mikonos, Berlin, Goju, Moskvu, Madrid, London i Njujork. Sada je na red došla i Manila.

U novom ostvarenju “Bornovo nasleđe” (The Bourne Legacy), četvrtom delu filma baziranom na seriji špijunskih akcionih trilera, najmanje ima Borna. Ipak, njegov naslednik, Aron kros putuje kroz Aljasku, Vašington i Njujork, a najviše vremena provodi na ulicama Manile. Film pokriva neke od ključnih lokacija filipinske prestonice, a mi vam predstavljamo one koje vredi posetiti.

Džounsov most
Ranije poznat kao Puente de Espana (Španski most), ovaj most koji vodi preko reke Pasig je prvi sagrađen na Filipinima 1623. Iako je zanemaren osamdesetih godina prošlog veka, danas je popularno mesto za okupljanje turista jer nudi divan pogled na Manilu. S druge strane mosta je Bindondo, jedna od najstarijih kineskih četvrti na svetu.

Predgrađe Sen Andres
U filmu “Bornovo nasleđe”, vrhovi krovova Sen Andresa zamenjeni su za potrebe scene automobilske potere, a unajmljene su stotine lokalnih vozača da voze paralelno sa holivudskim kaskaderima. Iako tamo verovatno nećete zateći takvu scenu ako posetite Manilu, moći ćete da vidite divnu pijacu Sen Andres površine 400 kvadratnih metara za koju stanovnici tvrde da nudi najbolji izbor voća u celoj zemlji. Mango, ananas, dinje, jabuke, kruške i durijan samo su neke od vrsta koje možete pronaći i uživati u njihovom jedinstvenom ukusu.

Marikina pijaca
Stanovnici Marikina predgrađa tvrde da imaju najbolje organizovanu pijacu na svetu jer je podeljena u sektore u zavisnosti od proizvoda koji se prodaju. Ipak, cela oblast je poznata po proizvodnji cipela, jer se upravo na ovom mestu proizvodi oko 80 odsto obuće Filipina. Tu se čak nalazi i Muzej cipela sa više od 3.000 eksponata.

Ribarska luka Navotas
Najstarija ribarska luka u zemlji otvorena je 1977. i zadovoljava oko 80 odsto potrebe Manile za svežom ribom. Više od 20 komercijalnih ribarskih brodova svakog dana doprema 800 tona ribe iz Laguna zaliva, Zambalesa i Palavana. Na ovom mestu tlo je prilično klizavo, pa je najbolje da ga obiđete u gumenim čizmama.

El Nido, Palavan
Režiser “Bornovog nasleđa” Toni Gilroj tvrdi da je to najlepše mesto na kom je ikada bio. Mermerne litice, bele peščane plaže, neobični oblici stena od krečnjaka, praistorijske pećine i vodopadi čine Palavan možda i najlepšim filipinskim ostrvom. Stanište je mnogih endemskih vrsta i deo “koralnog trougla” – svetskog centra morskog biodiverziteta, pa je popularna lokacija za ronjenje. Nemojte se iznenaditi ako vam se putevi ukrste sa ribom klovn, kornjačama i delfinima koji su stalni stanovnici ove oblasti. (Izvor: b92.net)