Egipatski ministar turizma Hišam Zazu porekao je glasine o ugroženoj bezbednosti turista u toj zemlji, usled novih sukoba u pojasu Gaze.

Zazu je za portal „Breakingtravelnews“ kazao da aktuelni sukobi nikako neće uticati na egipatski turizam koji se još bori da uspostavi normalizovano stanje, nakon brojnih političkih potresa u zemlji.

Proteklog vikenda predsednik Egipta Mohamed Morsi takođe je izjavio da je stanje normalizovano i da turisti ne treba da se plaše putovanja u tu zemlju. Da podsetimo, u nastavku sukoba egipatska vojska ubila je ove sedmice 20 ekstremista na Sinaju, nekoliko dana nakon što je 16 policajaca ubijeno u napadu islamista u blizini granice sa Izraelom.

Šef nacionalne turističke organizacije Elami El – zajat ranije je upozorio javnost na gubitke koje je Egipat prošle godine pretrpeo zbog nestabilnog stanja u zemlji. On je dodao da vladajuće strukture moraju učiniti sve ne bi li ovih dana stabilizovale stanje u zemlji i izbegle brojne posledice.

Po podacima Egipatske turističke federacije gubitak koji je turizam u toj zemlji pretrpeo u 2011. godini iznosi više od 830 miliona evra. Kao posledica toga, čak trećina zaposlenih u turizmu ostala je bez posla. (Izvor: b92.net)