Ako izgubite putnu ispravu, ne paničite, već što pre prijavite nestanak ovog dokumenta.

Ukoliko izgubite pasoš u zemlji čiji ste državljanin dužni ste da obavestite policiju o tome, a isto pravilo važi i za sva druga lična dokumenta.

Nestanak pasoša u prijavljuje se najbližoj policijskoj stanici. Ovu zakonsku obavezu nemojte da izbegnete, jer zbog toga možete platiti kaznu koja dostiže i iznos prosečne plate u Srbiji. Ako izgubite pasoš koji više ne važi, ne uzrujavajte se, jer je posle preuzimanja nove isprave, stari dokument poništen čime je izgubio status putne isprave.

Gubitak putne isprave u inostranstvu trebalo bi, bez odlaganja, prijaviti najbližem diplomatskom ili konzularnom predstavništvu Republike Srbije.

Kad prijavite nestanak pasoša policiji u stranoj državi, nakon što dobijete pismenu potvrdu o prijavi gubitka pasoša, idite u najbliže diplomatsko predstavništvo Srbije, gde ćete pokrenuti postupak za izdavanje putnog lista.

Putni list je isprava koja će vam biti potrebna da dokažete gubitak pasoša ukoliko vas policija legitimiše na ulici ili ako morate da se vratite u zemlju, a novi pasoš vam još uvek nije urađen.

Više informacija o čuvanju ličnih dokumenata u zemlji i inostranstvu pogledajte OVDE i obavezno proverite rok važenja pasoša pre odlaska na putovanje. (Izvor: mondo.rs)