Aviokompanija “Wizz Air” od avgusta će u Češkoj primenjivati novi prodajni trik – ukoliko putnik kod konkurencije nađe avionsku kartu po nižoj ceni, “Wizz Air” će mu platiti razliku i to dvostruko.

Kompanija "Wizz Air", koja je prošle godine u Češkoj prevezla 600.000 putnika, tvrdi da će na taj način garantovati najniže cene. 

"Ukoliko putnik rezerviše avionsku kartu na našoj internet strani, imaće najnižu cenu karte. Ako na istoj liniji nađe jeftiniju kartu kod neke konkurentske firme, refundiraćemo mu dvostruku vrednost razlike", rekao je Daniel de Karvaljo menadžer za korporativnu komunikaciju kompanije "Viz er".

Međutim, Jan Prohaska, analitičar češke agencije "Sajrus", ne veruje ponudi poznate kompanije.

"Svi takvi projekti u početku izgledaju veoma dobro, ali posle imaju mnogo izuzetaka. Ne bih rekao da to kompaniji može da se isplati. Umesto toga očekuju povećanje obima putnika. Ali, profitabilnost je sporna", procenjuje Prohaska.

"Wizz Air" svoj korak obrazlaže nastojanjem da razvije turizam u Češkoj, kome štete visoke takse na praškom aerodromu. Trenutno niskotarifna kompanija pregovara s aerodromom Ruzinje o smanjenju taksi. O tome da li bi "Wizz Air" preselio svoje letove iz Praga u druge gradove ne želi da spekuliše.

"Sada smo u kontaktu s praškim aerodromom. Mi smo firma usmerena na rast, a ‘Wizz Air’ već sada u Pragu pravi gubitke zbog visokih aerodromskih taksi", rekao je Daniel de Karvaljo.

Mađarska aviokompanije će početi da prodaje karte od 345 kruna (13,5 evra), a cena će se posle obrazovati u zavisnosti od toga kada putnik rezerviše kartu i kog dana i u koliko sati će imati let.

"Ne garantujemo cenu od 345 kruna, ali naša garancija je u tome da ćemo datog dana do određene destinacije biti najjeftiniji", zaključio je Daniel de Karvaljo.
Izvor: mondo.rs