Dragačevo – u susret 52. saboru trubača i dolasku oko 600.000 gostiju iz celog sveta: Većina ležajeva već rezervisana, a postavljanje šatora u dvorišta domaćina košta tri evra…

Manje od dvadeset dana ostalo je do početka najveće trubačke fešte u svetu, a saboraši iz celog sveta požurili su da na vreme obezbede konačišta u maloj dragačevskoj varošici. Većina od oko 3.000 ležajeva u domaćinstvima u Guči i okolini već je rezervisana, a turistička agencija "Div travel" ima još mesta za oko 800 saboraša. 

Cene smeštaja kreću se od 20 do 35 evra, u zavisnosti od udaljenosti od centra trubačke prestonice. Tako za smeštaj u centru treba izdvojiti 35 evra, u kućama udaljenim oko 500 metara od centra on staje 30 evra, dok za prenoćište u onim udaljenijim treba platiti 20 evra. Toliko staje i smeštaj u okolnim seoskim domaćinstvima, gde se pored kreveta za taj novac dobija i doručak, uglavnom dragačevski specijaliteti – sir, kajmak, proja, kačamak, gibanica…

– Imamo dosta poziva iz Crne Gore, Bosne, ali i iz Hrvatske i Slovenije – rekla nam je Snežana Radić iz turističke agencije "Div travel". – Rezervacije iz inostranstva tek očekujemo, a interesovanje je ogromno. Nedavno smo obezbedili smeštaj za bračni par iz San Franciska koji će u Guči provesti svoj medeni mesec.

Saborašima će i ove godine na raspolaganju biti nekoliko kampova, a usluge korišćenja kampa kretaće se od tri do 10 evra. U mestu Kriva Bara, odmah iznad glavne bine ove godine će biti otvoren kamp sa bazenom, teniskim terenima, roštiljem, mogućnošću pecanja, stalnom svirkom… Cena po danu u ovom kampu staje sedam evra, a za ovakav vid smeštaja najzainteresovaniji su domaći saboraši, Slovenci, Francuzi i Italijani. Postavljanje šatora u dvorišta domaćina u Guči košta tri evra.

Posredstvom agencija, gosti ovogodišnjeg 52. sabora trubača u Guči, koji će trajati od 6. do 12. avgusta, imaće mogućnost pansionske ishrane, pa će tako za tri obroka u restoranima gosti plaćati 14 evra.

Organizatori predviđaju da će ove godine Guču posetiti oko 600.000 saboraša iz svih krajeva sveta, a da će najveće gužve biti od četvrtka do nedelje, kada su predviđeni nastupi najboljih trubačkih orkestara i finalno takmičenje trubača, a u nedelju i Svetlane Cece Ražnatović.

Prethodnih godina veliki problem saboraša bio je prevoz do Guče i od Guče. Ove godine će mnoge agencije organizovati grupni prevoz minibusima ili kombi vozilima. Cena karte od Beograda do trubačke prestonice biće 18 evra.
Izvor: novosti.rs