U danu kada je u većini gradova u Srbiji izmerena temperatura veća od 35 stepeni Celzijusa, na Aljasci je održana neobična trka, koja je već godinama jedna od najvećih turističkih atrakcija ove američke savezne države.

Po predanju, 1907. godine dva stanovnika Aljaske iz malog gradića Suard opkladili su se da jedan od njih nije sposoban da se za jedan sat popne i spusti niz najviši vrh na planini iznad grada. Prvo zvanično takmičenje održano je 1915. godine, i od tada se svake godine 4. jula na Dan nezavisnosti u ovom gradiću održava jedna od najstarijih i najtežih trka, koja predstavlja turističku atrakciju. 

Trka je od obične opklade postala je mnogo više nego uspon i spust niz krivudav put koji je dugačak oko 5 kilometra sa nekoliko uspona i kaskada. Sama trka počinje u istorijskom delu grada kroz koji trkači prolaze pored publike koja ih bodri nekoliko stotina metara pre nego što stignu do gotovo vertikalne stene koja je prva prepreka ka vrhu brda i za čije je savladavanje potrebna specijalna tehnika i posebna fizička izdržljivost. No to je samo početak….

Na putu do vrha ih zatim očekuje oštro kamenje sneg, klizavo tlo, led, blato, ponekad mini snežna mećava i magla zbog koje većina takmičara odustaje i trka se za njih završava.

Na otprilike polovini puta nizbrdo očekuje ih nabujali potok, i nekoliko malih vodopada, pa nije neuobičajeno da se dosta takmičara povredi prilikom pokušaja da se nađu među pobednicima.

Oni najspretniji i najspremniji do cilja mogu da stignu za otprilike 15 minuta, prosečno vreme potrebno za savladavanje prirodnih prepreka je 45 minuta, ali pobednik je svako ko se bez ozbiljne povrede vrati u podnožje brda.

Koliko je popularan ovaj događaj pokazuje i veliko interesovanje za učešće u njemu, a specifičnost trke je da se takmičari izvlače lutrijom, dok prethodni učesnici trke imaju prednost u odnosu na nove i imaju obavezu da se takmiče i u narednih 10 godine, inače će izgubiti svoje mesto u trci.

Pred samu trku na rasplaganju je i nekoliko \"slobodnih mesta\" za koje su zainteresovani spremni da plate i 1.000 dolara, samo da bi učestvovali u događaju koji 4. jula od gradića u kome živi jedva 3.000 stanovnika pretvori u turističku atrakciju koju poseti više od 40.000 ljudi, a svaki kvadratni centimetar tla je \"okupiran\" automobilskim prikolicama i podignutim šatorima.
Izvor: b92.net