Islandski vulkan Trinukagigur je jedino mesto na planeti gde turisti mogu da uđu u “srce vulkana” i vide prostor koji je nekada ispunjavala lava.

Zbog neočekivane navale, "turistička sezona" na 20-ak kilometara od Rejkjavika i stotinak metara ispod zemlje produžena je za još mesec dana – do kraja avgusta. 

"Prostorija sa magmom" u kojoj je nekada bila vrela lava, koja povukla ili ohladila i čini zidove, nalazi se na dubini od 120 metara i jedina je na svetu dovoljno bezbedna i prostrana za turistički obilazak. Tura je planirana za jun i jul ovog leta, ali će posetici moći da se spuštaju u vulkansko grotlo u otvorenom liftu sve do 20. avgusta. Svi koji su iskusili spuštanje kažu da je prizor neverovatan.

"Javilo nam se mnogo više ljudi nego što smo očekivali. Ne možemo da produžimo turu zbog dozvola i vremenskih uslova, jer bi posle avgusta moglo da postane nebezbedno. Nadamo se da će sledeće sezone ovo mesto ponovo biti dostupno", rekao je portparol projekta.

On je dodao da geolozi vrše istraživanja na ovoj lokaciji, a da je njihov zajednički plan da se obistini ambiciozna ideja – otvaranje tunela koji bi ljude sa površine vodio u ovo svojevrsno "srce vulkana" odakle je lava kuljala na površinu tokom perioda vulkanske aktivnosti.
Izvor: b92.net