Na hiljade turista okupiralo je ovog leta prelepu reku, gužva u kamp naselju Grab, nadomak Brštanovice, tik na granici između Crne Gore i Republike Srpske kod Šćepan Polja…

Kanjon Tare definitivno je svetski hit! Na hiljade turistaokupiralo je ovog leta prelepu reku, kao nikada pre. 

– Samo sinoć ovde je zanoćilo devet nacija. Oko 90 odsto gostiju su stranci – beležimo reči Marije Vujanović, profesorke klavira zimi, leti rukovodioca kamp naselja Grab, nadomak Brštanovice, tik na granici između Crne Gore i Republike Srpske kod Šćepan Polja.

Mađari, Poljaci, Australijanci, Šveđani, Francuzi, Englezi, Litvanci, Slovenci, obavezni Rusi… Ko bi sve nabrojao odakle su došli ljubitelji raftinga do donjeg toka "suze Evrope", na kojoj se splavarenje organizuje u dužini od 96 kilometara – od spektakularnog velikog mosta na Đurđevića Tari do Šćepan Polja, gde od Tare i Pive nastaje Drina. Samo na petnaestak kilometara reke, od granice nacionalnog parka Durmitor do ušća sa Pivom, zaljubljenici raftinga dobijaju porciju adrenalina na 22 buka i brzaka!

– Nije samo splavarenje razlog za ovakve posete – kaže Marija Vujanović. – Mnogi dolaze zbog kanjoninga, džip safarija, hidrospida, organizujemo planinarenje i posetu selima. Većina onih koji osete ovu lepotu vraća se i naredne godine…

– Da, vratiću se! Nisam verovala prijateljima kada smo krenuli za Crnu Goru da postoji ovakva priroda, netaknuta, divlja, a tako privlačna – kaže lepa Boni, Mađarica, koja će u kampu Grab provesti gotovo mesec dana.
Domaćini šarolikom svetu koji ovog jula "napada" Taru sa svih strana su preduzimljivi Nikšićani, Plužinjani i Durmitorci sa crnogorske, a vešti preduzetnici iz Foče sa bosanske strane atraktivne reke. Od Bastaha, dole na Drini (tu je negde nesuđena brana Buk Bijela) do Brštanovice u turističkom Montenegru, formirana su 24 kampa. Svi su opremljeni čamcima, domaćim kuhinjama, terasama nad rekom… Za vikend, uverili smo se, naroda ima taman kao u Budvi!

Koliko ljudi dnevno prođe kanjonom teško je znati, jer stižu i iz Republike Srpske i sa Crnogorskog primorja i sa Žabljaka. Neku približnu statistiku beležimo na naplatnoj rampi u Brštanovici, gde se Turistička organizacija Plužina svojski trudi da evidentira svakog gosta i naplati taksu od evra po osobi. U danima vikenda prođe i po hiljadu raftingaša dnevno, na stotine drugih ljubitelja prirode prolazi biciklima, mnogi idu da beru pečurke, neki tek da jedu kuvanog krompira i skorupa u planinskim selima…

– Klijentela je šarolika – primećuje Mišo Grubač iz agencije "Knjaz MG". – Sve češće dolaze i slavne i bogate face, fudbaleri, glumci, bili su tu i šefovi Svetske banke, viđeni političari. Ne vole, istina, da se zna da su tu, valjda iz bezbednosnih razloga, a mi im garantujemo diskreciju.

Spletom okolnosti, ekipa"Novosti" se na Tari našla baš u vreme kada su se u rafting uputili Lepa Brena i njen suprug Boba Živojinović.

Čamci u avanturu kreću iz Brštanovice, gde su u udolinama kanjona smešteni kampovi Encijan na bosanskoj strani Tare i Brštanovica na crnogorskoj.

– Nismo mi baš komercijala – kaže Raško Dendić, čiji je kamp poznat kao pomalo boemski. – Moji gosti su, u stvari, moji prijatelji i ne vodimo mnogo računa o protokolima, već je važno da je svima lepo. Dobre ljude poznajemo po tome što se uvek vraćaju Tari.

Na istoj livadi, uz samu reku, i Ivica Delić sa drugarima iz Nikšića ima spremne bungalove i čamce, dočekujući svakog kao najrođenijeg. Uz avanturu na reci gost će ovde dobiti i pršutu, skorup, sir, jagnjetinu ispod sača – a sve autohtono, proizvedeno tu, u okolini Crkvičkog polja.

Cene
Tarife za rafting uglavnom su ujednačene: spuštanje niz Taru sa ručkom u Šćepan Polju košta od 35 do 45 evra po osobi. Pivo je evro do dva, doručak pet, koliko i spavanje u bungalovu ili šatoru, ručak, strogo sve ekološki, sedam. Osim uzbudljivog splavarenja, gostima je na raspolaganju još desetak varijanti "aktivnog odmora", što koriste, uglavnom, stranci očarani vazduhom, vodom, ljudima…
Izvor: novosti.rs