Budući da je Tour de France u toku, mnogi bi želeli da istraže tu zemlju upravo tom trasom. Ipak, to je prevelika zamlja da biste je “turistički” proputovali na biciklu.

Iako su za obilazak Francuske otvorene mnoge mogućnosti (od taksija do minibusa), jedno od najpopularnijih prevoznih sredstava u toj zemlji svakako je voz.  

Vozom možete putovati do gotovo svih većih gradova i varošica u Francuskoj i to vozovima u raznim varijantama, ali je najpoznatiji svakako TGV (Trains à Grande Vitesse).

Oni se kreću brzinom od gotovo 320 km/h i nude prilično luksuzan boravak. Uprkos brzini, on praktično klizi od grada do grada, pa nećete ni osetiti da se vozite.

Ukoliko ste ipak za neku "retro" varijantu, bolji izbor je Teoz, koji putuje mnogo sporije, ali je i mnogo udobniji i ima vagone prve i druge klase. Za duža putovanja odličan je Inercites de Nuit, odnosno noćna vožnja vozom.

Prespavajte put od Pariza do popularnih destinacija poput Nice, Kana, Monaka ili Perpignana. Kušet kupei imaju veoma udobne krevete, a i prilično su jeftini.

Ako planirate da je posetite u skoroj budućnosti, nudimo vam nekoliko saveta o tome kako da organizujete vaše putovanje.

Kupovina karata
Rezervacija vašeg mesta u vozu vrlo je jednostavna – to možete učiniti preko velikog broja sajtova ili čak telefonom. Naravno, važno je da karte koje dobijete na taj način poništite neposredno pre polaska. U suprotnom možete biti i kažnjeni.

Večerajte u Gare de Lyon
Ako slučajno prolazite kroz Pariz i zaustavite se na stanici Gare de Lyon, obavezno ručajte u restoranu „Train Bleu" (Plavi voz).

Iako je hrana skupa, neverovatno je ukusna i sigurno ćete biti prezadovoljni uslugom. Takođe, u njegovom baru možete popiti neki fin koktel dok čekate sledeći voz.

Prtljag
Ako želite, možete ostaviti vaš prtljag u zaključani ormarić na pojedinim stanicama po vrlo povoljnoj ceni i prošetati gradom bez tereta.

Bicikl
Mnogi francuski vozovi dozvoljavaju vam da ponesete bicikl bez ikakve naplate, dok drugi poput Intercites de Nuits i TGV mogu da naplate neku simboličnu cenu na određenim rutama.

To je odlična opcija ako volite biciklizam, pošto je Francuska jedna od zemalja sa najboljim stazama za bicikliste.
Izvor: b92.net; fotografije: flickr.com