Međunarodni tim arheologa pronašao je 1.600 godina star majanski hram posvećen “noćnom suncu” na vrhu piramidalne grobnice u šumama severne Gvatemale, u blizini granice sa Meksikom.

\"Sunce je ključni element kod Maja\", rekao je vođa tima, arheolog Stiven Hjuston. \"Ono je nešto što se rađa svakog dana i prodire u sve šupljine, poput kraljevske moći\", dodao je Hjuston koji je profesor na Univerzitetu Braun.

Arheolozi kažu da je hram najverovatnije izgrađen u čast vođe koji je sahranjen u piramidalnoj grobnici Dijablo. Reč je, najverovatnije, o osnivaču prve El Soc dinastije pod imenom PaČan ili \"utvrđeno nebo\".

Majanska civilizacija se prostirala na teritoriji današnjeg južnog Meksika, Gvatemale, Hondurasa, El Salvadora i Beliza i na vrhuncu moći bila je između 250. i 900. godine nove ere.

Hram je, pokazala su ispitivanja, izgrađen negde između 350. i 400. godine.

Bogato je dekorisan sa masivnim štuko maskama visokim metar i po koje pokazuju faze sunčevog kretanja sa istoka ka zapadu, a oslikanu štuko friz je, prema rečima tima, \"neverovatan\", prenosi AFP. Više od polovine hrama još treba da se istraži, kaže vođa projekta Tomas Garison sa Univerziteta Južna Kalifornija.

\"Hram je verovatno imao 14 maski na vrhu friza ali je do sada dokumentovano njih osam\", tako da će iskopavanja morati da se nastave, rekao je arheolog Edin Roman.

Tim stručnjaka iz Gvatemale i SAD na nalazištu El Soc radi od 2006. ali je hram pronađen pre tri godine.
Izvor: b92.net