Nadomak Ivanjice u selu Raščići otvoreno etno-selo. Gosti uživaju u šest luksuznih apartmana, uređenih u etno-stilu, ali imaju klima-uređaj, internet i kablovsku TV…

Ivanjički konaci u selu Raščići obogatili su turističku ponudu ovog kraja. Udaljeni samo pet kilometara od Ivanjice, nalaze se na idiličnom mestu, uzvišenju s kojeg puca pogled na Javor, Mučanj i Jankov kamen, najveći vrh Golije. Izgradio ih je na svom ognjištu Milinko Veličković (40), direktor beogradske TV Metropolis. 

„Ivanjički konaci" raspolažu sa šest luksuznih apartmana. Svi apartmani imaju klima-uređaj, internet i kablovsku TV. U istom dvorištu nalazi se i kuća sa dnevnom sobom, kupatilom, kuhinjom, dve spavaće sobe i velikom natkrivenom terasom. Na raspolaganju gostima su i veliki bazen i etno-restoran, tzv. krčma sa 40 mesta, gde mogu da se hrane i organizuju proslave. Prilaz do konaka je asfaltiran i postavljena je javna rasveta, pa gosti mogu i u noćnim satima da uživaju u šetnji prelepim krajem. Domaćin je u ovaj projekat uložio dosta vremena, posvećenosti, ljubavi i novca, što se vidi na svakom koraku i brižljivo doteranom detalju. Raduje ga što je uspeo u prvobitnoj nameri da uskladi i pomiri tradicionalno sa modernim.

– Uvek me je privlačio etno-stil – kaže Veličković.

– Tako nešto tražio sam kad god sam odlazio na odmor. Kada sam na mestu stare, trošne kuće počeo da zidam drugu, pružila mi se prilika da i ja tako nešto uradim. U početku nisam nameravao da se bavim turizmom, ali kako je gradnja odmicala i moja zamisao se ostvarivala, odlučio sam da u mom rodnom mestu napravim raj za turiste, nešto što bi se razlikovalo od drugih ponuda.

Svako ko jednom poseti „Ivanjičke konake" oduševi se komfornim smeštajem, uslugom i lepotom predela. Mesto je idealno, pre svega, za ljude iz grada, koji stalno žure, jure, koji su pod stresom. Tiho je i mirno. Ima predivnih terena za šetnju, ali i za vožnju biciklom i kavdriciklima, što je, takođe, u ponudi. Na nadmorskoj visini od 700 metara gosti mogu punim plućima da udišu čist vazduh i uživaju u pogledu na beskrajno zelenilo. S druge strane, nisu uskraćeni ni za jedno savremeno sredstvo (internet, TV, klima, centralno grejanje).

Po želji gostiju organizuju se izleti do Golije, Mučnja, Javora, obilazak obližnje Hadži-Prodanove pećine, Uvca…

Cene
* Noćenje staje 1.200 dinara
* Noćenje sa doručkom – 1.500 dinara
* polupansion – 2.000 dinara
* pansion – 2.500 dinara
* Za decu do pet godina gratis, do 10 godina – popust 50 odsto
Izvor: novosti.rs