Privatna plaža na Ostrvu Vajt (Isle of Wight) – omiljeno utočište kraljice Viktorije (1819-1901) – konačno će biti otvorena za javnost.

velika slika Bila je to njena omiljena kraljevska palata – mesto gde je provodila srećne porodične praznike dok je princ Albert bio živ i mnoge mesece utapajući tugu u pogledu na mirno more tokom dugih godina koje je provela kao udovica. 

Od 27. jula plaža u okviru Ozborn hausa (Osborne House), gde je kraljica Viktorija plivala daleko od očiju javnosti, konačno će biti otvorena za posetioce. Dvorac Ozborn sagrađen sredinom 19. veka poklonjen je britanskom narodu 1902 – godinu dana po smrti njegove čuvene stanarke – ali deo plaže ispred njega nikad nije bio dostupan običnim smrtnicima.

"Engleska baština" (English Heritage), orgnizacija koja vodi brigu o Ozborn hausu, odlučila je da omogući pristup privatnoj kraljevskoj plaži svim zaniteresovanima – čak je restaurirala i originalnu mašinu za kupanje kraljice Viktorije. Sagrađena od drveta, mašina je preko rampe spuštala kraljicu u more tako da je Viktorija mogla da pliva i izađe iz vode u kupaćem kostimu bez mnogo izlaganja u javnosti. Kabina je imala ugrađen toalet i svlačionicu, kao i verandu sa zavesama.

Ozborn haus je bilo omiljeno mesto kraljice Viktorije za bekstvo iz Vindzorskog dvorca koji je smatrala „mračnim". U ovom delu Atlantskog okeana (nedaleko od kanala La Manš) je njeno devetoro dece (uključujući i budućeg kralja Edvarda VII) naučilo da pliva i skupljalo školjke sa obale.

„Imamo veoma šarmantnu plažu samo za sebe. Nemoguće je zamisliti lepše mesto", pisala je Viktorija 1845. „Viktorija je u očima mnogih ostala zapamćena kao evropska baka, kraljica koja je veći deo vladavine provela u žalosti za suprugom", kaže Sajmon Tarli, izvršni direktor Ozborn hausa.

„Otvaranjem ove plaže dočaraćemo i njenu drugu stranu – žene koja je sakupljala školjke sa svojom decom, crtala morski pejzaž i plivala nekoliko puta dnevno. Ozborn je bilo njeno utočište od formalnosti Bakingemske palate".

Ljubav prema Zalivu Ozborn bio je jedan od glavnih motiva princa Alberta i kraljice Viktorije pri kupovini imanja. Alberta je okolina podsećala na Napuljski zaliv i on je lično dizajnirao vilu po ugledu na renesansni palazzo. Iako je preminuo samo 10 godina nakon završetka radova na imanju, Viktorija je sledeće četiri decenije redovno dolazila ovde. Edvard VII je 1902. poklonio Ozborn haus narodu u znak sećanja na majku a deo imanja postao je dom za rekonvalescente iz Prvog svetskog rata. Poslednjih decenija Zaliv je zapostavljen ali će sada biti rekonstruisano šetalište sa kafeom i mestom gde će se igrati letnje igre iz viktorijanskog doba.
Izvor: b92.net