((N(d)μ(d)-40)(r))/(σ(b)((C(d)-μ(d) )N(d)-41/40 c) ) (41c.a)/〖40〗^2

Panorama Izgleda kao matematička šifra za neku životnu tajnu ili, barem, kao jednačina iz filma „Blistav um". 

Ali ova naizgled nedokučiva kombinacija slova i brojeva možda krije formulu za kojom svi tragamo – formulu za savršen odmor. Istraživanje koje je naručio Holiday Inn otkriva da je idealan odmor kombinacija raznih faktora, naročito broja slobodnih dana i cene aranžmana uzevši u obzir i stepen dosade, opuštenosti i anksioznosti. Formulu je osmislio dr Dejvid Luis, psiholog i savetnik u Mindlab International na Univerzitetu u Sasesksu.

Po njoj, odmor koji nudi maksimum opuštanja uz minimum brige je trodnevno bekstvo ne dalje od četiri sata udaljeno od vašeg doma.

„Istraživanje pokazuje da je mnogima putovanje u inostranstvo toliko stresno da se kući vrate više iznureni nego punih baterija", otkriva dr Luis. „To objašnjava sve veću popularnost ‘produženih vikenda’ ili city-breakova".

N(d) je broj mogućih odmora koje možete uzeti godišnje a C(d), cena odmora u zavisnosti od dana trajanja. a(d) se odnosi na nivo anksioznosti koje putnik može da oseća na određenom odmoru – briga zbog toga što niste na poslu i razmišljanje o zadacima koji se ‘nagomilavaju’ u vašem odsustvu – u dnosu na ‘d’, trajanje odmora. r(d) se odnosi na nivo opuštenosti koji bi trebalo da dostignete dok ste daleko od kuće, u odnosu na dužinu odmora.

„Tradicionalni pad raspoloženja po povratku sa odmora može da izazove još veći stres ako se vraćate na posao gde vas čeka hrpa zaostalih obaveza i njihovo brzo razrešavanje", kaže dr Luis.

„Odmori bi trebalo da nam pune baterije i pomognu da se vratimo sveži i poletni. Ali s obzirom na neka preterivanja kojima tamo možemo da pribegnemo – od previše sunca do previše hrane i pića – što duže odmor traje to je veći potencijalni rizik po zdravlje".
Izvor: b92.net