Na našoj planeti ima oko dva miliona ostrva. Po zvaničnoj definiciji, ostrvo je deo kopna manji od kontinenta, a veći od hridi, odnosno stene ili grebena.

Može se nalaziti u reci, jezeru i moru. Ima ih u svim delovima sveta i imaju sve moguće oblike i veličine. Najveće ostrvo na svetu je Grenland, mesto je prostranih ledenih polja oivičenih tundrom. Ipak, većina ostrva nalazi se u toplijim klimama. Kada se kaže ostrvo, pomisli se na blistavo bele plaže, tirkizne lagune, čisto more, živopisni biljni svet… Mnoga su postala ekološki i turistički biseri. Svako ostrvo je carstvo za sebe. 

1. BALI – Ostrvo hiljadu bogova
Na prelazu iz Indijskog u Tihi okean, blizu Ekvatora, nalazi se Bali, ostrvo hiljadu bogova. Jedno je od 17.000 ostrva koja čine indonežanski arhipelag. Ima 20.000 hinduističkih hramova, a jedan od najzanimljivijih nalazi se uz samu obalu, nadomak grada Tabanana.

Reč je o hramu Tana kot, što znači \"zemljište u moru\". Podignut je u 15. veku na ostrvu-steni, koje je, prema legendi, hinduistički sveštenik Nirarta prepoznao kao sveto mesto i namenio ga obožavanju bogova mora. Predanje kaže da ovaj hram čuvaju morske zmije od zlih duhova.

Balinežani, inače, u roditeljskom domu uče tri jezika. Jedan za svakodnevni razgovor, drugi za razgovor sa sveštenim licima, a treći im služi da pričaju sa biljkama i životinjama.

2. BORA BORA – Nebo ima miljenike
Maleno ostrvo na obodu Francuske Polinezije predmet je čežnje turista širom planete. Prema legendi, baš ovo ostrvo se prvo pojavilo na površini mora u vreme kada su bogovi stvarali mesta za svoju najodaniju decu.

Bora Bora izvorno se izgovara Pora Pora i znači \"prvo rođenje\". Široko je svega 32 kilometra. Okružena je lagunama i koralnim grebenima. Predstavlja raj za ljubitelje ronjenja.

Prvi ljudi ovde su se doselili pre 1.110 godina o čemu svedoče drevni hramovi. Na jednom od njih uklesane su i svete kornjače. Prvi Evropljanin koji je kročio na ostrvo Bora Bora bio je Džems Konor, koji se posle brodoloma 1792. oženio Polinežankom i ostao tu da živi.

3. SANTORINI – Atlantida i crni pesak
Santorini važi za jedno od najpopularnijih i najživopisnijih ostrva na svetu. Nazvano je po svetoj Ireni, a poznato je i kao Tera ili Tira. Nalazi se u Egejskom moru, od grčkog kopna udaljeno je oko 200 kilometara. U obliku je polumeseca što je posledica aktivnosti vulkana u praistoriji. Nekadašnje dno vulkana danas je zaliv.

Plaže na Santoriniju prekriva beli, crveni, sivi ili crni pesak. Proučavajući Platonove zapise i arheološka nalazišta na ovom području, neki naučnici tvrde da se upravo na tom mestu nalazila legendarna Atlantida, koja je nestala prilikom katastrofalne vulkanske erupcije 1500. godine pre nove ere.

4. PUKET – Vratolomije Džemsa Bonda
Puket je najveće tajlandsko ostrvo i po mnogima, najlepše ostrvo Andamanskog mora. Poznato je po vodopadima i tirkiznom okeanu koje privlači surfere i ronioce.

Ime Puket potiče od reči iz malajskog jezika koja znači upravo \"brdo\". Turisti hrle i u veličanstveni akvarijum u kojem mogu videti na hiljade egzotičnih, raznobojnih riba.

Pejzaži Puketa poslužili su kao dekor u nekoliko filmova o agentu 007, pa je jedno ostrvce u blizini dobilo ime Džems Bond. Osim proizvodnje bisera, kalaja i kaučuka, glavna privredna grana na ovom ostrvu je turizam.

5. HAVAJI – Gnev boginje vulkana
Havaji se nalaze u severnom delu Tihog okeana. Na plaži Vaikiki snimljeni su mnogi filmski hitovi.

Putopisci kažu da je ovo jedino tropsko ostrvo čiji su pravi vladari vulkani. Prema legendi, havajska boginja vulkana Pele živi u Kilauei, najaktivnijem vulkanu na planeti, koji poslednjih četvrt veka izbacuje vatru u svom gnevu. Domorci veruju da ih boginja kažnjava zato što napuštaju svoja tradicionalna verovanja.

Najpoznatiji hram posvećen je bogu rata, a podigao ga je kralj Kamehameha na nagovor kahune, havajskog sveštenika, kako bi pokušao da zaustavi građanske ratove i ujedini sva havajska ostrva što je postignuto 1810. Havaji su 1959. postali 50. savezna država SAD.

6. MADEIRA – Ptice koje ne lete
Zaljubljenici u putovanja ostrvo Madeira opisuju kao mesto gde se ptice oglašavaju kao psi i gde su zeljaste biljke poželele da budu visoka stabla. Nalazi se na 1.000 km od Portugala, a 600 km od zapadne obale Afrike.

Na ovom ostrvu iz mašte toliko je sve lepo da ni ptice više nemaju potrebu da lete i beže, a svako će se začuditi kada ugleda gmizavce kako u nedostatku insekata oprašuju biljke. Zbog živopisne vegetacije, ovo ostrvo nazivaju plovećim vrtom. Ostatke najstarijih šuma lovora na planeti Unesko je proglasio svetskom baštinom.

Madeira se pominje još u drevnim zapisima starih Rimljana koji ga nazivaju \"grimizno ostrvo\".

7. PRASLIN – Utočište gusara
Praslin, drugo po veličini ostrvo na Sejšelima, u stara vremena služilo je kao utočište gusarima i arapskim trgovcima, a danas je jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija.

Na njemu se nalazi dolina Mai za koju se veruje da je mesto Edena, biblijskog rajskog vrta. Na njemu se nalaze kokosove palme za koje se nekada verovala da se mogu naći samo u unutrašnjosti mora. Tu su i kornjače koje žive do dva veka, a poznat je i po tropskim šumama sa endemskim pticama kao što je bulbul i sejšelski crni papagaj. Praslin je poznat i po orhidejama.

8. GALAPAGOS – Smrt Usamljenog Džordža
Ostrva Galapagos pripadaju Ekvadoru, na 1.000 km od obale Južne Amerike. Ostrva je otkrio biskup iz Paname Tomas de Berlanga, čiji je brod ovde zalutao usled nevremena 1535. godine. Postala su popularna zahvaljujući Čarlsu Darvinu, koji ih je posetio 1835. godine. Kolevka su Darvinove teorije o prirodnoj selekciji i evoluciji, jer je baš tu primetio da se oklopi kornjača i vrste ptica razlikuju na različitim ostrvima.

Nedavno je na Galapagosu uginula džinovska kornjača Usamljeni Džordž, koju su neuspešni pokušaji da dobije potomstvo načinili simbolom vrsta koje nestaju. Na Galapagosu živi oko 20.000 džinovskih kornjača različitih podvrsta.

9. BANGARAM – Podvodne pustolovine
Bangaram je tropski raj u Indijskom okeanu. Deo je grebena Lakadivi na Maldivima. Ovo ostrvo u obliku suze privlači turiste koji vole podvodno ronjenje, jedrenje katamaranom i pecanje na velikim dubinama.

Devičanske grebene Bangarama iskusni ronioci ocenili su kao najlepše mesto na svetu. Turisti kažu da Bangaram oduzima dah bajkolikim prizorima koralnih grebena, tirkizno plavih laguna i srebrnkastih plaža sa kokosovim palmama.

Bangaram je nenaseljeno ostrvo osim za turiste koji stižu s ostrva Agati gde se nalazi aerodrom.

10. FERNANDO DE NORONHA – Plavuša ubija noću
Na severoistočnoj obali Brazila nalazi se ostrvo Fernando de Noronha, koje je proglašeno za nacionalni park i svega 420 turista sme da boravi istovremeno na njemu.

Nalazi se u vulkanskom arhipelagu koji čini 21 ostrvo. Raj je za ronioce. Od januara do avgusta traje kišna sezona, pa zato turiste ovde hrle od kraja oktobra do sredine decembra.

Ostrvo je 1503. otkrio Amerigo Vespuči. Uzviknuo je: \"Ovo je raj\". Ostrvo je nazvao po meceni svog putovanja. Od 10 najlepših plaža na svetu tri se nalaze na Noronhi. Za ostrvo se vezuje legenda o duhu plavokose devojke koja se pojavljuje noću, a kada muškarci pokušaju da joj priđu, padaju mrtvi.
Izvor: vesti-online.com; fotografije: Wikimedia