U poslednjih 10.000 godina poznato je oko 1500 vulkana koji su bili aktivni. Trenutno ima oko 600 vulkana čija je erupcija zabeležena tokom istorije, dok svake godine „proradi” oko 50-70 njih…

U svakom trenutku na našoj planeti oko 20 vulkana izbacuje lavu. Neki su postali i turističke atrakcije. Pogledajte koji su najbolji za obilazak. 

Ејаfјаdlајеkidl, Island

Ејаfјаdlајеkidl, Island (Eyjafjallajokull)
Na Islandu postoji nekoliko tura specijalizovanih za obilazak vulkana. Osmodnevni izlet, sa sopstvenim prevozom, vodi vas u neke od najpristupačnije vulkanske oblasti, uključujući Ејаfјаdlајеkidl u Katlu, po ceni od oko 1550 evra u organizaciji Discover the World.

Jednodnevni izlet superdžipom do vulkana koji izbacuju lavu, gde skoro da možete da osetite „vrelinu\" ispod površine, košta od 175 evra.

Kilauea, Havaji
Na Velikom havajskom ostrvu nalazi se vulkan Kilauea sa skoro neprestanim erupcijama. Jedan od najpristupačnijih vulkana nalazi se u centru Nacionalnog parka vulkana na Havajima.

Možete se dovesti putem koji okružuje kalderu pa potom spustiti nizbrdo niz Put lanca kratera ka moru, gde se ponekad može videti kako lava teče. U parku ima i staza za pešačenje dugih 240 km i dnevnih programa.

Sajt parka, daje ažurirane informacije o prizorima lave.

Jedini hotel, Volcano House Hotel, zatvoren je do kraja 2012, a nedeljni paket u Chalet Kilauea Deluxe Inn košta od 1760 evra za noćenje s doručkom, uključujući avio-prevoz i iznajmljivanje džipa.

Zelenortska ostrva
Vulkan na ostrvu Fogo još uvek je aktivan, poslednji put je imao erupciju 1995. Unutar njegovog masivnog kratera, Cha das Caldeiras (Dolina kaldera), na crnoj mesečini među potocima lave, nalaze se dva sela čiji stanovnici uzgajaju vinovu lozu i voće.

I vi možete da odsednete unutar kratera: jednostavan ali očaravajući hotel Pousada Pedra Brabo ima 12 soba sa lepim dvorištem i predivnim pogledom.

U ponudi su ture sa vodičem do vrha vulkana Pico de Fogo na visini od 2.829 m, gde možete da gvirnete i u manji krater. Sedmodnevni boravak u hotelu (preko archipelagocapeverde.com), sa polupansionom i tri izleta košta od 1600 evra (uz avio-karte).

Etna

Sicilija i Liparska ostrva
U južnoj Italiji možete da, u jednoj turi, istražite tri čuvena aktivna vulkana. Etna, najveći živi vulkan Evrope, dominira severo-istočnom sicilijanskom obalom. Sa zelenim, plodnim padinama i mešavinom lave i pepepla pri vrhu, Etna nudi raznovrsne šetnje; ukoliko vremenski i vulkanski uslovi to dozvole, možete se popeti do vrha kratera.

Kupasti Stromboli, u Liparskom arhipelagu, redovno izbacuje istopljene stene. Pirotehnički efekti se najbolje vide noću. Vulkan na obližnjem ostvru Vulkan nije toliko spektakularan, ali možete da posmatrate fumarole i umočite se u vruće izvore i blatnjave kupke.

Sedmodnevni izlet sa Exodusom košta oko 1500 evra.

Fudži, Japan
Najviša planina u Japanu poslednji put je imala erupciju pre više od 300 godina, ali i dalje je aktivna. Oko 300.000 ljudi se popelo na Fudži, a leto je najpopularnije – i najbezbednije – vreme da je posetite.

Lanzarote, Kanarska ostrva (Španija)
Iako nudi nešto manje izazovnu avanturu, Nacionalni park Timanfaja u jugo-zapadnom Lanzaroteu privlači hiljade posetilaca godišnje.

Sadašnji pejzaž nastao je nakon erupcija desetine vulkana između 1730. i 1736. Nije moguće da se šetate sami, ali u ponudi su ture sa vodičima kao i vožnje u kočijama i na kamilama.

Kotopaksi, Čile (Cotopaxi)
Put na vrh najvišeg aktivnog vulkana na svetu (5.897 m) je zbiljan poduhvat koji zahteva nekoliko dana aklimatizacije. Uputite se samo ako ste u kondiciji a čak i tada loše vreme može da vam osujeti planove da se popnete na sam vrh.

Geodyssey nudi devetodnevne ture od 1450 evra. 

Kava Ijen, Indonezija

Indonezija
Za ovaj fizički zahtevan odmor fokusiran na vulkane, možete odabrati 16-dnevnu turu Vulkani Jave u organizaciji KE Adventure Travel.

Putovanje podrazumeva penjanje na niz izazovnih, aktivnih vulkana. Tačna maršruta zavisi od toga koliko su aktivni: Semeru, naviša planina Jave, trenutno je zatvorena.

Možda je najuzbudljiviji deo poseta Kava Ijenu (Kawah Ijen) u čijem krateru se nalazi najveće kiselo jezero na svetu. Iz njega rudari izvlače sumpor.

Aranžman košta oko 3100 evra.

Kostarika
U Kostariki ima nekoliko aktivnih vulkana, a najposećeniji je Arenal – poslednja erupcija bila je 2010.

Audley Travel nudi personalizovane ture u ovu zemlju koje uključuju šetnju do Arenala i posetu okolnim izvorima i šumama. Mogući su i izleti do vulkana Tenoria i dramatične Rio Seleste (Neboplave reke).

Etiopija
Pustinja Danakil u Etiopiji ima niz agresivnih vulkana sa otrovnim gasovima i sumpornim jezerima divnih boja.

VolcanoDiscovery nudi dvonedeljne ture u pustinji. Kreće se iz Adis Abebe, a obilaze se slana jezera Afrera i vulkani Dalol i Erta Ale (sa svojim jezerom od lave). Smeštaj je kombinacija šatora, motela i hotela.
Izvor: b92.net; fotografije: flickr.com