Možda će zvučati neverovatno, ali postoje vrhunske turističke atrakcije u kojima turisti mogu da uživaju, a da ne plate ništa. Od opere u Londonu do čaja na istanbulskom Velikom bazaru mnogo je stvari koje se mogu obići – besplatno.

1. Veliki bazar, Istanbul
Začini, prodavnice prepune zlata, svile, blještavilo, sjaj, samo su neke od prepoznatljivih stvari Velikog bazara. Velika tržnica poznata kao Grand Bazaar ili Kapalıçarşı jedna je od najstarijih i najvećih natkrivenih prodajnih mesta sa više od 60 ulica i tri hiljade prodavnica kroz koje dnevno prođe i 400 hiljada ljudi.

2. Gradski bicikli, Kopenhagen
Kopenhagen je svetska prestonica vožnje na dva točka. Svakog dana čak 37 odsto građana biciklom odlazi na posao, a na raspolaganju im je 390 kilometara biciklističkih staza. Pod nazivom \"Bycyklen Kobenhavn\", štandovi na kojima se može uzeti ili vratiti bicikl, nalaze se svuda u gradu. Novac je potreban jedino da bi se bicikl izvadio iz rampe, ali novac se dobija nazad kada se bicikl ponovo parkira na predviđeno mesto.

3. Nacionalni muzej Te Papa Tongarewa, Velington
Svo novozelandsko blago može da se pogleda na jednom mestu, u nacionalnom muzeju Te Papa. Muzej je otvoren svakog dana od 10 do 18 sati (četvrtkom do 21).

4. Rajstag, Berlin
Arhitekta Norman Foster napravio je fantastičnu rekonstrukciju kombinujući staru građevinu i moderne elemente od stakla i čelika od kojih je napravljena i kupola, jedan od simbola modernog Berlina. Obilazak Rajstaga i kupole je besplatan, a može se i unapred rezervisati.

5. Kraljevska opera, London
Ulaznice za kulturne događaje u Londonu često koštaju pravo bogatstvo, ali je mnogo stvari koje se tamo mogu uraditi besplatno. Ponedeljkom u vreme ručka, Kraljevska opera otvara vrata građevine izgrađene 1858. godine, kada posetioci mogu da prisustvuju i koncertima.

6. Luvr, Pariz
Dragocenu zbirku u Luvru nemoguće je pogledati u jednom danu. Ali, ako na raspolaganju imate samo toliko, potrudite se da to bude prva nedelja u mesecu kada se bogatstva Luvra mogu razgledati besplatno.

Ulaznica drugim danima košta 10 evra.

7. Trajekt za Stejten Ajlend, Njujork
Krstarenje traje 25 minuta, a aperitiv bar je zapravo šank gde se toči pivo. Brodovi povezuju Stejten Ajlend i Menhetn od 18. veka , a narandžasti trajekti postali su jedna od gradskih ikona. Jedan od njih \"Spirit of America\" (Američki duh) delimično je napravljen od čelika iz srušenih nebodera blizanaca koji su bili meta terorističkog napada.
Izvor: 24sata.rs