Najpopularnija mesta srpskih turista na grčkoj obali – Pefkohori najjeftiniji. Traže se i aranžmani za Tasos, Lefkadu, Zakintos…

Panorama Srpski turisti i ove godine izabrali su Grčku kao omiljenu destinaciju za letovanje. Na Egejskom moru ove godine putovaće, po istraživanjima turističkih radnika, više od 40 odsto Srba koji idu na more. Kao najpopularnije destinacije izdvojila su se letovališta Pefkohori i Leptokarija, gde aranžmani u špicu sezone koštaju od 150 do 300 evra, kao i ostrva Tasos, Lefkada i Zakintos, za šta je potrebno izdvojiti do 400 evra. 

Pefkohori
Velika ponuda agencija za Pefkohori verovatno je razlog što najviše Srba letuje upravo u ovom mestu. Sem toga, bitna je i povoljna cena aranžmana. Ovo letovalište nalazi se na skoro samom kraju poluostrva Halkidiki i čine ga dva dela – stari deo sa tipično malim kućama i baštama i tradicionalno gostoljubivim meštanima, dok na drugoj strani moderno izgrađena oblast blizu plaže pruža moderan i nezaboravan odmor. Domaće turističke agencije gotovo se utrkuju s ponudama za ovo mesto, pa se tako u Pefkohoriju u samom špicu sezone može letovati za 150 evra, u šta su uključeni smeštaj u vilama i autobuski prevoz.

Lefkada
Ostrvo je najbliže kontinentalnom delu Grčke i s njim je povezano sa dva mosta dužine oko 50 metara. Ipak, i dalje ga krase prelepi pejzaži i neverovatno plava voda. Krećući se sa istoka na zapad ostrva, nailazi se na bujnu vegetaciju, dok se na istoku nalaze prelepi zalivi i plaže. Domaće agencije uglavnom nude smeštaj u privatnim apartmanima u ovom mestu, mada tamo ima i sve više hotela. Cene aranžmana kreću se od 200 evra, ali je boravak u rizortima ipak skuplji i „ide" do 450 evra.

Leptokarija
Letovalište Leptokarija nalazi se južno od trgovačkog centra Katerini, na najlepšoj obali pod Olimpom. Poznata je po kristalno čistom moru i dugačkoj peščano-šljunkovitoj plaži. Osim hotela, poseduje i veliki broj apartmana koji se mogu iznajmiti, a uglavnom su solidno uređeni. Cene aranžmana kreću se od 250 evra pa naviše, i to usred sezone, dok oni koji odluče da na more idu malo kasnije, odnosno krajem avgusta ili u septembru, mogu proći dosta jeftinije.

Tasos
Ovo letovalište je jedno od najlepših i najzelenijih ostrva Grčke. Tasos je bogat borovim šumama koje se spuštaju sve do mnoštva prelepih peščanih plaža i uvala koje zaranjaju u kristalno čisto more i prostiru se po obodu celog ostrva. Svakog dana možete ići na drugu plažu. Ostrvo je, takođe, bogato arheološkim nalazištima, manastirima i tradicionalnim selima. Osim toga, jedno je od omiljenih letovališta koje pruža velike mogućnosti odmora, rekreacije i zabave. Srpski turisti mogu letovati na Tasosu za oko 300 evra, a aranžmani obuhvataju uglavnom desetodnevni boravak.

Zakintos
Činjenica da se na ulicama Zakintosa, osim grčkog i britanskog, sve češće može čuti srpski jezik, dovoljno govori o tome koliko Srbi vole da letuju na ovom ostrvu. To i nije čudno ako se uzme u obzir odnos cene i onoga što turiste očekuje u ovom mestu. Poznato je po dugim peščanim plažama, kristalnom moru tirkizne boje, blagoj mediteranskoj klimi, kornjačama, vinogradima, maslinama, bogatom istorijskom i kulturnom nasleđu… Turisti iz Srbije na Zakintosu mogu letovati za 300 evra, i to u hotelima sa „ol inkluziv" uslugom.
Izvor: novosti.rs