Autentična replika Nojeve barke predstavljena je javnosti pre nekoliko nedelja u Holandiji, a uskoro će je, po svemu sudeći, preplaviti turisti.

Barka je delo milionera Johana Hibersa i liči na biblijski opis Nojevog broda. Prema opisu iz Knjige postanja, duga je nešto više od 137 metara, široka 30 i visoka 14. 

Hibers je građevinu osmislio pre 20 godina kada je sanjao poplavu biblijskih razmera. Izgradnja je trajala četiri godine, a njen idejni tvorac nadao se da će biti završena pre Olimpijskih igara. Hibers je hteo da njom doplovi na otvaranje u Londonu, ali se predomislio zbog komplikovane papirologije koju je zahtevao Olimpijski komitet.

Zanimljivo je da je zbog poštovanja prava životinja na brodu trenutno svega nekoliko živih pilića i čitava "posada" plastičnih životinja u prirodnoj veličini. "Johanova barka" kako je poznat Hibersov brod, predstavljen je javnosti u isto vreme kao i mnoge najave vezane za originalni brod.

Režiser "Crnog labuda" (Black Swan) Daren Aronofski navodno radi na filmu o Nojevoj barci u kom će glavnu ulogu tumačiti Rasel Krou. Takođe, bivša glumica "Čuvara plaže" (Baywatch) Dona De Eriko organizuje put na planinu Ararat u Turskoj gde se navodno nalaze ostaci Nojeve barke.
Izvor: b92.net