Uprkos nastavku ekonomske nesigurnosti Svetska turistička organizacija očekuje da će od maja do kraja avgusta na putovanja van svoje zemlje krenuti oko 415 miliona turista.

U svetu je u prva četiri meseca ove godine van granica svoje zemlje putovalo 285 miliona turista, što je 15 miliona ili 5 posto više nego u istom periodu prošle godine. Uprkos nastavku ekonomske nesigurnosti u brojnim zemljama očekuje se da će od maja do kraja avgusta na putovanja van svoje zemlje krenuti oko 415 miliona turista, pa će tako ova godina završiti s 3 do 4 posto više međunarodnih turističkih putovanja. 

Ovo su podaci i predviđanja iz najnovijeg izveštaja Svetske turističke organizacije – UNWTO dostavljenog danas iz sedišta te organizacije u Madridu.

Napominjući da se predviđanja za "turistički špic" ove godine (maj-avgust) delom temelje i na pokazateljima oporavka u Japanu, Egiptu i Tunisu, iz UNWTO-a ističu da su i u prva četiri meseca ove godine najbolje rezultate odnosno poraste međunarodnih turističkih dolazaka od po 8 posto zabeležili regioni Azije i Pacifika kao i Afrike.

Tome je, smatraju, upravo doprineo oporavak japanskog turističkog tržišta, dok Afrika, posebno severna, poraste najviše "duguje" povratku Tunisa i Egipta na turističke berze koja je u četiri poslednja meseca zabeležila poraste dolazaka u ove zemlje od gotovo 50 odnosno gotovo 30 posto u odnosu na prošlu godinu.

I Bliski istok pokazuje znakove oporavka, a to je sve, po oceni glavnog sekretara UNWTO-a Taleba Rifaija, vrlo ohrabrujuće jer su te zemlje nakon par godina ponovo spremne da prime milione turista.

Južna i Severna Amerika su imale rast od 6 posto, a Evropa ukupno od 4 posto, čime, po UNWTO-u, učvrščuje rekordne rezultate iz 2011. uprkos daljoj nestabilnosti eurozone.

Dobre, pa i bolje od očekivanih rezultata za prva četiri meseca ove godine potvrdilo je i novi savet turističkih stručnjaka UNWTO, njih oko 300, koji su u anketi iskazali i verovanje u nastavak dobrih rezultata u svetskom turizmu do kraja godine.

S obzirom na to da se u razdoblju maj-avgust poslednjih godina u svetskom turizmu ostvaruje više od 40 posto ukupnih kretanja, iz UNWTO-a veruju da će se do kraja ove godine ostvariti i predviđanja od više od milijardu međunarodnih turističkih poseta.

Prelazak magične brojke od milijardu turista pokazuje i 5 postotni porast rezervacija za međunarodni avio prevoz.
Izvor: vijesti.me