Iako zaslužuje taj status, Kradok nije turistička atrakcija. U tom gradiću, na oko 250 kilometara severno od Port Elizabeta u južnoafričkoj oblasti Kejp, stoji spomenik podignut u čast čoveka koji se sasvim slučajno zove Hari Poter.

Umro je 1910. u 46. godini i ne znajući za buduću slavu svog imena. Njegovi ostaci smešteni su u Kradoku koji se nalazi na ulazu u Veliki Karu – polupustinju koja prekriva trećinu Južne Afrike. Ime potiče od reči „Khoi" što znači „suv", a ipak sada označava nepregledno plavetnilo neba, vrhove planina i prazne puteve koji kao da su napravljeni za putnike namernike. 

Originalni Hari Poter verovatno je potomak doseljenika iz 1820. koji su iz Velike Britanije došli kako bi kolonizovali zemlju zapadno od Velike riblje reke odakle potiče 60 odsto svetske proizvodnje mohera – vune angorske koze. Bogata istorija može biti odličan motiv da posetite naselja smeštena u oazama Karua gde se prošlost čuva u muzejima.

U Kradoku su ulice dovoljno široke da njima prođu velika volovska kola. Iz takvih gradova su Buri (potomci holandskih doseljenika u Južnoafričkoj Republici) pošli u Velike seobe krajem tridesetih godina 19. veka. Obližnji Victoria Manor hotel mesto je u kom je Hari Poter bez sumnje pio pivo, jer datira iz 1840. a sada je opremljen u vrlo dopadljivom Viktorijanskom stilu sa visokim tavanicama, starim krevetima i posluženjem od bakalara i holandeze sosa za doručak.

Odmah pored nalaze se „Die Tuishuise", čitav niz jednospratnica u kojima su živeli radnici na izgradnji vagona, koje su sada pretvorene u letnjikovce sa vrtovima ispunjenim drvećem citrusa. Noćenje s doručkom u ovom neobičnom smeštaju košta oko 114 evra za dvoje.

Život u ovom gradiću bio je nekada mnogo teži – kuhinjski pod bio je napravljen od zemlje, a najbolji način da očistite dimnjak bio je da spustite uznemirenu kokošku niz njega. Danas sve izgleda mnogo drugačije. Ganora, farma koja zauzima 4.000 hektara pored Niu Betesda nudi smeštaj u posebno opremljenim sobama za 100 evra.

Večera se servira u obnovljenoj štali gde čaša crnog afričkog vina ima sasvim drugačiji ukus kada se proba sa odličnom lokalnom jagnjetinom. Svaki gost koji poseti ovu farmu, naći će zanimaciju za sebe – ne sme se propustiti pećina oslikana bušmanskim crtežima od pre 7.000 godina, ali ni užitak potrage za fosilima.

Pre oko 253 miliona godina, ova oblast bila je prekrivena rečnim tokovima koje su naseljavale vrlo neobične zveri – jedno stvorenje je zbog jezivog „osmeha" dobilo naziv „smilesaurus" (slobodan prevod sa engleskog jezika glasio bi „smeškosaurus"). Fosili Karua pružaju kompletan uvid u evoluciju od reptila do sisara. Svedočanstva o tome mogu se pogledati u mini muzeju farme odmah uz kolekciju alata iz Kamenog doba. Svaki eksponat jasno upućuje da je Karu nekada vrveo od divljeg života, a krda južnoafričkih antilopa koja su ga naseljavala bila su tako velika da im je trebalo i po nekoliko dana da pređu ravnicu. I danas se možete susresti s onim što je ostalo od prelepih životinjskih vrsta u Nacionalnom parku Mountain Zebra blizu Kradoka.

Ipak, najveći adut cele oblasti je njegov pejzaž. Nigde nećete osetiti takvo smirenje kao posmatrajući zalazak sunca na Pustoj dolini. Tek tada možete reći da ste spoznali lepotu divlje Afrike.
Izvor: b92.net