Tradicionalna turistička manifestacija Kosidba na Rajcu, u kojoj se nadmeću kosači iz zemlje i inostranstva, biće održana od 13. do 15. jula, najavila je Turistička organizacija Ljiga.

Kosidba na Rajcu, koja će biti održana po 40. put, oživljava uspomenu na zajedničke seoske mobe i slavi završetak košenja planinskih livada.  

U ne tako davnoj prošlosti, bio je običaj je da se kosidba na mobu završava do Petrovdana 12. jula, a Kosidba na Rajcu, u narodu poznata i kao "Rajački vašar", održava se uvek u nedelju posle Petrovdana. Manifestacija traje tri dana, od petka do nedelje, koji su ispunjeni bogatim kulturno-umetničkim i sportskim programom, a kao centralni događaj izdvaja se međunarodna smotra i takmičenje najboljih kosača. To je istovremeno jedinstveno kup nadmetanje pobednika lokalnih i regionalnih kosidbi u svojim zemljama.

Do sada su učestvovali kosači iz Velike Britanije, Islanda, Rumunije, Rusije, Holandije, Mađarske, Narodne Republike Kine… a ove godine, pored uobičajeno dobrih kosača iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine (BiH), organizatori očekuju takmičare i iz Norveške i Češke.

Najbolji kosač u takmičarskom delu biva proglašen pobednikom i dodeljuje mu se Zlatna kosa. Pobednik revijalnog takmičenja, za čiji se izbor pored veštine, u obzir uzimaju stas, nošnja i pesma, biće proglašen đidijom ili kozbašom. Na sledećoj Kosidbi kosbaša će predvoditi kosače. Svake godine desetine hiljada posetilaca iz svih krajeva Srbije uživaju u tom jedinstvenom prikazu prošlih vremena, koji počinje sa okupljanjem kosača u tradicionalnim nošnjama, sa slamnatim šeširima i vezenim torbicama na ramenima.

Zatim sledi ceremonijalni defile kosača, trubača, zdravičara, vodonoša, ručkonoša, posle čega slede takmičenja i tradicionalni kosački ručak na travi poslužen na ćilimima i belim čaršafima. U okviru manifestacije postavljena je i izložba poljoprivredne mehanizacije.
Izvor: mondo.rs