Psi se na plaži ponašaju poput male dece, igraju se, ali decu u većini slučajeva kontrolišu njihovi roditelji, ali za razliku od dece pojedine pse vlasnici ne kontrolišu, a neki ih čak podstiču na nestašluke.

Hteli da priznamo ili ne, ali neodgovornim ponašanjem pojedinaca vlasnici pasa sami su se izborili za negativan status kakav imaju na većini plaža. 

Kao i uvek ispašta velika većina koja se ponaša prema pravilima. Kako bi ispravili krivu sliku koja je stvorena zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca donosimo vam smernice za lepo ponašanje na plaži:

1. Poštujte lokalno stanovništvo i njihova pravila. Ako na javnoj plaži postoji znak zabrane za pse, slagali se vi s time ili ne zakon se mora poštovati.

Ulazak sa psom dozvoljen je u većini nacionalnih parkova i parkova prirode, ali psi obavezno moraju da budu na uzici. S lokalnim stanovništvom budite ljubazni i raspitajte se za skrivene uvale gde bi daleko od svih mogli da uživate zajedno sa svojim psom.

2. Skupljajte pseći izmet. Situacija u praksi je takva da se pseći izmet u najboljem slučaju zatrpa u pesku, verovatno verujući da ga niko neće primetiti ili da će sve to more isprati. To što na plaži nema vrećica i kanti za pseći izmet ne sme da bude razlog da isti ne pokupite.

Pođite od sebe i zamislite kako bi se osećali da umesto na zagrejani pesak peškir za plažu stavite usred psećeg izmeta.

3. Pas uvek mora da bude na uzici "na kratko" odnosno pod nadzorom vlasnika. Tako ćete izbeći da se pas popiški ili pokaki pod suncobran, pokraj ležaljke ili tuđeg peškira. Sprečićete da pas trči za decom i otima im igračke, lopte i što je najvažnije sprečićete da nekoga ne ugrize.

4. Nesocijalizovani pas nema šta da traži na plaži. Ako vaš pas neprestano laje, reži, sklon je agresiji prema ljudima i drugim životinjama i ne poznaje osnovne naredbe poslušnosti bolje ga ne vodite na plažu. Plaža nije mesto gde bi pas trebalo da uči i diktira pravila ponašanja, već se podrazumeva da na plažu dolaze socijalizovani psi koji slušaju svoje vlasnike.

5. Budite obzirni prema drugima. Plaža nije pseća livada i ne možete psu bacati lopticu preko cele plaže ili među kupače. Takođe, ne dopustite da pas raskopava cveće na šetalištu i gradskim parkovima.
Izvor: b92.net