Avgust je mesec najboljeg provoda u Srbiji, širom zemlje održavaju se mnogobrojni muzički festivali. Smeštaj u Guči od 20 evra, a pivo na „Bir festu“ staje 150 dinara…

Panorama Iako se s nedavno održanih festivala „Egzit" i „Belgrejd koling" još nisu ni sredili utisci, ljubitelji dobre muzike već imaju prilike da ponovo uživaju. Naime, avgust je mesec najboljeg provoda u Srbiji, se širom zemlje održavaju mnogobrojni muzički festivali. Muzike ima za svačiji ukus, od truba u Guči, preko džeza u Nišu, pa do roka u Beogradu. 

Guča
Pripreme za 52. Sabor trubača u Guči u punom su jeku. On će ove godine trajati od 6. do 12. avgusta, i očekuje se da broj posetilaca bude rekordan. Pripremljen je bogat program, a u organizacionom i bezbednosnom smislu muzička manifestacija podignuta je na najviši nivo.

– Kapije varošice trube širom su otvorene za sve saboraše – kaže Adam Tadić, direktor Centra za kulturu u Guči. – Ovogodišnji posebni gosti biće Ceca Ražnatović i Miroslav Ilić, a koncerte će, naravno, održati i Dejan Petrović, orkestar Dejana Lazarevića, kao i popularni di-džej Šantal i Bucovina klub orkestar. Trudili smo se da osmislimo program za sve generacije, ali i da sačuvamo izvorne vrednosti Sabora.

U varošici trube pripreme su u toku. Sređuju se ulice, dvorišta, farbaju fasade… Meštani, koji žele da svetu predstave Guču na najlepši način, poznati su po gostoprimstvu, svadbarskom kupusu i trubi. Za sve posetice Sabora trubača smeštaj će ove godine koštati od 20 do 35 evra. Prve rezervacije, kako kažu domaćini, već stižu, i to iz Nemačke i Austrije, a ubedljivo najzainteresovaniji su Crnogorci.

Pored već tradicionalnog trubačkog nadmetanja, pripremljeni su i mnogobrojni drugi sadržaji koji prezentuju srpsku narodnu radinost i tradiciju. Posetioci će imati priliku da vide izložbe radova dragačevskih tkalja, likovne izložbe, etnografske i istorijske izložbe, kao i brojne nastupe kulturno-umetničkih društava i pevačkih grupa.

Nišville
I vrelo niško kulturno leto je pred nama. Kalendar događanja za naredna dva meseca je prepunjen, od Horskih svečanosti, Festivala folklora, pa do „Nišvila", Filmskih susreta, „Nisomnije"… „Nišvil džez festival" još jednom potvrđuje da je jedna od najznačajnijih manifestacija na svetskoj muzičkoj mapi. Karte su u prodaji od prošle godine, a imena svih učesnika su već mesecima poznata. Ove godine „Nišvil" širi svoju misiju i održava se u pet srpskih gradova.

Festival će biti održan od 15. do 19. avgusta. Osim u Nišu, deo programa biće prikazan u Pirotu, Leskovcu, Vranju i Surčinu. Nastupiće više od 500 izvođača iz celog sveta. Među zvedama festivala je i Brisel džez orkestar, koji je snimio muziku za Oskarima ovenčan film „Artist".

– Na deset stejdževa biće održano više od 50 koncerata. Trudimo se da potpuno zaokružimo ovu sedmodnevnu muzičku manifestaciju, koja će biti pravi paket-aranžman za turiste i ljubitelje džeza – najavljuje Ivan Blagojević, direktor Festivala. – Već prvi dan nam je žestok, s hedlajnerima kao što su Žan-Lik Ponti, Džon Patituči, Osibisa…

Belgrade Beer Fest
Jubilarni deseti Beogradski festival piva, koji će se održati od 14. do 19. avgusta na Ušću, okupiće najkvalitetnije rok izvođače iz regiona. Nastupiće „Prljavo kazalište", „Plavi orkestar", „Crvena jabuka", „Partibrejkersi", „Hladno pivo", Vlatko Stefanovski, „Plejboj", „Vampiri", Rambo Amadeus, „Zabranjeno pušenje", „Obojeni program"…

Od izvođača koji nastupaju prvog dana, najviše se očekuje od „Prljavog kazališta", koje u Beograd dolazi posle više od dvadeset godina pauze. Osim Zagrepčana, 19. avgusta beogradskoj publici će se predstaviti i slovenački kantautor Zoran Predin, hor „Viva voks", kao i kultni sastavi „Plejboj" i „Vampiri". Jedni od pionira domaće alternativne rok scene, novosadski „Obojeni program", prepoznatljiv po originalnim tekstovima i vokalu Branislava Babića Kebre, drugog dana će imati svoj debi na Festivalu piva. Uz njih nastupaju kultni hrvatski pank rokeri „Hladno pivo", predvođeni pevačem Miletom Kekinom, ali i Vlatko Stefanovski i „svetski mega car" Rambo Amadeus.
Izvor: novosti.rs