Većina ekstremnih krstarenja koja postoje u turističkim ponudama za istinske zaljubljenike u prirodu organizuju se jednom, najviše dva puta godišnje kada uslovi dopuštaju…

Reč krstarenje većinu modernih svetskih putnika asocira na ugodnu plovidbu luksuznim brodom po Mediteranu ili po nekoj od najvećih svetskih reka, gde su udobno zavaljeni u ligeštulu pored bazena, na gornjoj palubi broda, sa čašom omiljenog pića u ruci. I zaista, malo koji oblik putovanja pruža toliko raznolikosti kao krstarenje brodom, čak i kada nije tako luksuzno opremljen kao većina velikih kruzera. A još ako ste od onih koji ne žele da krstare uobičajenim vodenim putevima, ako ste adrenalinski zavisnik i ljubitelj avantura, znajte da mnoge turističke agencije u svetu nude i ekstremna krstarenja koja će zadovoljiti i posebne želje. Istina, plovidba na brodu koji svojim putnicima nudi samo najosnovniji komfor, nije ni nalik onom na čuvenoj \"Queen Mary\", ali to, ipak, ne znači da se od putnika očekuje da se ponašaju kao iskusni morski vuci i nudi im jedinstveno iskustvo života na moru. 

Ako se zanemari cena transporta do luke iz koje se kreće na jedno ovakvo turističko putovanje, cena krstarenja nije nerazumno visoka, ali ga ipak treba planirati mesecima, pa i godinama unapred i mesto na brodu rezervisati na vreme. Naime, većina ekstremnih krstarenja koja postoji u turističkim ponudama za istinske zaljubljenike u prirodu organizuju se jednom, najviše dva puta godišnje ili samo u određeno doba godine, kada to vremenski uslovi dopuštaju.

A evo kako izgleda kada se oplove obale Severnog i Južnog pola, kada se krstari tropskim morima i doživi pravo morsko krštenje na pučini nekog okeana…

Obala ostrva Spicbergen: smešteno u vodama Arktika, Spicbergen je najveće ostrvo u istoimenom arhipelagu i pripada norveškoj oblasti Svalbard. Krstarenje oko ovog ostrva, površine od oko 38.000 kvadratnih kilometara, koje je 1596. otkrio holandski istraživač Vilem Barenc i nazvao ga \"zemlja šiljatih planinskih vrhova\" iskustvo je koje je teško opisivo rečima. Jer, pogled s morske pučine na vrhove veličanstvenih glečera intenzivan je i snažan vizuelni doživljaj, a ništa manje uzbudljiv nije i pogled sa najviše palube broda na prostrane tundre i zelene brežuljke, koji su zbog svoje netaknute prirodne lepote, bogatog životinjskog i biljnog sveta proglašeni nacionalnim parkom, ili pogled na strme obale ostrva sa kojih se u Arktički okean obrušavaju moćni vodopadi. Sedmodnevna krstarenja oko ovog ostrva organizuju se samo u letnjim mesecima, od sredine juna do sredine avgusta, tokom dugih polarnih dana, kada sunce gotovo da uopše ne zalazi, a temperatura vazduha se kreće od 10 do 15 stepeni Celzijusa. Posebna atrakcija ovakvih krstarenja su svakodnevni izleti čamcima na kopno da bi se iz pristojne udaljenosti u prirodnom okruženju posmatrale divlje životinje i ptice. Jer, na strmim liticama Spicberga gnezde se neke od najugoženijih vrsta morskih ptica, kao što su morski papagaji, tropski galeb ili arktička čigra, dok na samom ostrvu lako možete naleteti na polarnu lisicu, svalbarskog soba i veličanstvenog polarnog medveda. Prava poslastica za ljubitelje prirode!

Za one kojima takvo uzbuđenje nije dovoljno i u stalnoj su potrazi za još snažnijim osećanjima i uzbudljivijim doživljajima postoje i putovanja brodom do Antarktika, koja se organizuju kada je na južnoj hemisferi leto a na severnoj zima. Krstarenje brodom do ovog dela sveta sa najsurovijim uslovima za život na planeti Zemlji traje najmanje deset dana i obuhvata posete Foklandima ili južnim Šetladskim ostrvima, sa kratkim ekskurzijama na zaleđeno kopno, obilascima glečera ili izletom stopama ser Ernesta Henrija Šekltona, ključne figure zlatnog doba istraživanja Antarktika. A, za vrlo mali broj istinskih zaljubljenika u prirodu i zavisnika od adrenalina sa zaista vrlo dubokim džepovima organizuju se posebna krstarenja duž severne obale Antarktika, koja traju mesec dana.

Obilazak patagonskih fjordova: pacifička obala divlje i surove čileanske Patagonije, duge 2.000 kilometara, prepuna je fjordova koje su izdubili glečeri i koji po lepoti nadmašuju čak i lepotu čuvenih norveških fjordova. Krstarenje patagonskim fjordovima, od luke Puerto Mont do luke Puerto Natales, traje četiri dana. Tokom ove uzbudljive plovidbe obilazi se ostrvo Čiloe, prolazi pored arhipelaga Čonos i ulazi u pravi lavirint vodenih kanala. Kada se brod približi obalama poluostrva Taitao, pred njegovim zapanjenim putnicima iznenada se uzdižu veličanstveni planinski vrhovi, okovani večitim ledom. Pred ovakvim prizorima netaknute prirodne lepote svakome zastaje dah i odmah zaboravlja na surovu klimu koja ovde vlada čak i u letnjim mesecima. Zaborave na snažne udare vetra, šibanje kiše po licu pri prosečnoj dnevnoj temperaturi od 12 stepeni Celzijusa i ledene noći. Jer, onaj koji se opredelio za ovakvo krstarenje svakako nije imao na umu sunčanje na palubi luksuznog broda, već da svojom kamerom ili fotoaparatom zauvek zabeleži što veći broj nezaboravnih prizora.

Plovidba Amazonom: sve je veći broj onih koji iz najrazličitijih delova sveta svake godine stižu u luku Belem, na ušću Amazona u Atlantski okean ili u grad Manaus, gde se Rio Negro i Rio Solimoes ulivaju u Amazon. Naime, iz ovih luka kreću brojna krstarenja najdužom rekom južne Amerike, dugačkom 6.437 km, od čega 3.600 kilometara protiče kroz teritoriju Brazila. Amazon ima više od 1.000 pritoka sa kojima čini najveći rečni sliv na svetu. Plovidba uzvodno, od Belema do Manausa, traje sedam dana, a povratak pet dana.

Krstarenje Amazonom nudi brojna uzbuđenja, jer prirodnih atrakcija ima napretek. Oduševiće vas grandiozni pejzaži na mestima gde je ova moćna reka široka kao jezero, zastaće vam dah kada se jednim od bezbroj kanala budete probijali krz gustu amazonsku džunglu. Pružiće vam se prilika da izbliza upoznate njenu floru i faunu, da se divite lepoti rascvetalih divovskih lokvanja, listova širokih gotovo dva metra, da naučite ponešto o divovskom drveću ili lekovitim biljkama koje ovde rastu, da čujete neočekivane i nezaboravne zvuke džungle, zaglušijuće kreštanje ili umilni poj ptica najneobičnijih boja, kao i zastrašujuće krike vragolastih majmuna. Jedinsteven doživljaj je i plovidba dolinom u kojoj se reke Tapahos i Amazon savim približavaju jedna drugoj i kilometrima teku uopšte se ne spajajući. Iskoristite priliku i bar jednom se sa decom iz nekog od plemena, koja žive na obali Amazona, okupajte u njenom koritu ili upecajte piranu oštrih zuba.

Jednodnevno krstarenje Panamskim kanalom: većina klasičnih luksuznih krstarenja Karibima, koja počinju u brojnim američkim ili meksičkim lukama, obuhvataju i providbu Panamskim kanalom jer on maksimalno skraćuje put između Atlantskog i Tihog okeana, odnosno američke zapadne i istočne obale. Ipak, poslednjih godina sve su popularniji jednodnevni izleti manjim brodovima kroz ovaj uski, veštački vodeni put koji spaja dva okeana. Turiste iz celog sveta privlači zanimljiva i uzbudljiva istorija ovog kanala, izgrađenog u najužem delu Centralne Amerike, koji spaja Karipsko more i Panamski zaliv. Izgradnja kanala poverena je 1880. godine francuskom inženjeru Ferdinandu Lesepsu koji se prethodno proslavio uspešnom izgradnjom Sueckog kanala. Međutim, zbog ozbiljnih problema sa erozijom tla, velikom smrtnošću među radnicima koji su masovno obolevali od malarije i žute goznice, ali i zbog lošeg finansijskog vođenja projekta i korupcije, Francuzi su odustali od dalje gradnje kanala, a posao su 1904. preuzeli američki građevinci, pod vođstvom inženjera Džona Frenka Stivensona. Nažalost, do tada je izgradnju kanala životom platilo čak 22.000 radnika! Uvođenjem bolje zdravstvene kontrole i usvajanjem novog projekta koji brodovima omogućuje uplovljavanje i reguliše kretanje, Panamski kanal je svečano otvoren 1914. godine. Ovo čudo građevinske tehnike s početka 20. veka čini 17 veštačkih jezera, više kanala i šest vodenih ustava. Prolaz kroz njih predstavlja vrhunac krstarenja kanalom jer brodove podižu na visinu od 25 metara iznad nivoa mora. Tada se pred putnicima na palubi broda otvori veličanstven pogled na prirodne lepote koje okružuju kanal. U sredini Panamskog kanala nalazi se veštačko jezero Gatun i kanal ovde dostiže svoju maksimalnu širinu od 350 metara. Zatim, kanal jednim delom prolazi veštačkim koritom reke Šagres, pa svega 91 metar uskim kanalom koji vodi do Panama Sitija i prolazi ispod veličanstvenih gradskih mostova. Postoji, međutim i duža, šestodnevna verzija ovog zanimljivog putovanje kroz istoriju ovog dela sveta, koja obuhvata i obilaske brojnih lokalnih istorijskih i kulturnih spomenika.

Put oko sveta: san svakog avanturiste i ljubitelja mora je plovidba oko sveta. Takvo krstarenje vodama svih svetskih mora na palubi teretnog broda traje oko 120 dana, košta oko 9.000 evra i zaista je nezaboravno iskustvo pravog života na moru. Kreće se iz najveće evropske luke Hamburg i prolazi kroz većinu svetskih teretnih luka. Pošto se brod u tim gradovima zadržava i po nekoliko dana, putnici imaju sasvim dovoljno vremena da ih posete i detaljno upoznaju. Međutim, oni sa dubljim džepom, spremni da izdvoje najmanje 17.000 evra, mogu svoj dečački san o oplovljavanju svih svetskih mora ostvariti ne odričući se ni trunke komfora i luksuza na koji su navikli. Takvi sretnici obilaze svet na palubama najvećih i najluksuznijih brodova \"Queen Mary 2\" ili \"Queen Victoria\". Oba ova veličanstvena broda na put oko sveta, koji traje oko 100 dana, kreću iz britanske luke Sautempton i u nju se vraćaju. Oba broda svojim putnicima pružaju istinski kraljevski doživljaj. Ali, plovidba na \"Queen Mary 2\" nije pravi put oko sveta jer se na tom putovanju ne prelazi Tihi okean.

A krstarenje na brodu \"Queen Victoria\" nudi potpun doživljaj i pored posete lukama u Lisabonu i Čivitavekji (u blizini Rima), prolazu kroz Suecki kanal, zaustavljanje u Dubaju, Mumbaju, Fuketu ili Singapuru, Hongkongu i Jokohami, kao i kratak boravak u vodama Nove Gvineje, Novog Zelanda, Australije, Mauricijusa, Kejptauna, Svete Helene, Rio de Ženeira, Barbadosa i Njujorka, kao i na turi \"Queen Mary 2\" proširuje krstarenje i posetom Kajmanskim ostrvima, prolaskom kroz Panamski kanal, posetu Akapulku, San Francisku, Havajima, Australiji, Hongkongu, Bangkoku, Mumbaju, Dubaiju…

Doživljaj kakav se nezaboravlja…
Izvor: novosti.rs