Francusku je u 2011. posetio rekordan broj stranih turista, 81,4 miliona ljudi, uz procentualno najveći rast turista iz Narodne republike Kine, pokazali su u Parizu objavljeni zvanični podaci.

Najnoviji podaci su nadmašili prethodni rekord od 77,6 miliona posetilaca iz 2010. i predstavljaju rast na godišnjem nivou od 4,8 odsto uprkos zabrinutosti u pogledu globalne ekonomske krize, saopštila je u sredu francuska agencija za međunarodnu konkuretnost, industriju i usluge (DGCIS).  

Posetioci iz mnogoljudih zemalja sa privredama u naglom usponu, uključujući NR Kinu, Brazil i Rusiju su predvodili rast, uz povećanje od 17 odsto u 2011, prenela je francuska novinska agencija AFP. Broj turista iz NR Kine, kako se navodi u izveštaju, porastao je za 23,9 odsto, iako oni čine samo 1,1 miliona posetilaca.

Posle trogodišnjeg pada broja američkih turista zbog zabrinutosti oko prognoza za najveću nacionalnu privredu u svetu, prošle godine je u tom segmentu zabeležen rast od 14 odsto, na 3,3 miliona, dodaje se u izveštaju. Francusku je tokom 2011. posetilo najviše turista iz Evrope, 67,8 miliona ili 83,3 odsto.

Francuska je najpopularnija svetska turistička destinacija i turizam ima ključnu ulogu za tamošnju privredu, drugu po veličini u Evropskoj uniji i evrozoni.
Izvor: 24sata.rs