Glavna turistička sezona u Crnoj Gori je počela, a prema tvrdnjama turističkih poslenika trebalo bi da bude bolja od prethodne, iako su stari problemi prisutni i ove godine.

Turisti se, kao i prethodnih godina, žale na buku, neljubaznost osoblja u turističkim i ugostiteljskim objektima, neuredne plaže, neizdavanje fiskalnih računa, nepoštovanje zakupa plaže i slično.  

"Montengro call centar" Nacionalne turističke organizacije svakodnevno prima pritužbe građana i turista, koje se najviše odnose na buku, nečistoću na plažama, naplatu parkinga, buku sa brodića…

"Turistička inspekcija uvek je spremna da reaguje na pritužbe, jer priroda ovog posla nalaže stalnu pripravnost, blagovremenu reakciju i profesionalno postupanje", kazala je glavna inspektorka za turizam Svetlana Šljivančanin.

Ona je, kako prenose podgorički mediji, navela da se na terenu nalazi 18 turističkih inspektora.

Iz vladinog Koordinacionog tima za praćenje mera za suzbijanje sive ekonomije je najavljeno da će više kontrolisati tržište rada, zapošljavanje stranaca, ali će i pojačati kontrole akciznih proizvoda i fiskalnih računa.

Predsednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović, međutim, smatra da je siva ekonomija pustila duboke korene na crnogorskom primorju.

"O tome se godinama govori, ali bez konretnih rezultata kada je u pitanju njeno suzbijanje", kazao je on.

Inače, u Crnoj Gori trenutno boravi 70.453 turista, što je za šest odsto više nego u istom periodu prošle godine, saopšteno je iz Ministarstva turizma. Crnogorski ministar turizma Predrag Sekulić izrazio je ranije očekivanje da će tu državu tokom letnje turističke sezone posetiti veći broj turista nego prošle godine. Crnu Goru je lani posetilo 1,37 miliona turista, a ta država je od turizma ostvarila prihod od skoro 700 miliona evra.
Izvor: b92.net