Tradicionalna turistička manifestacija “Čobanski dani”, biće održana po 32. put od 13. do 15. jula, na “Livadici” najavila je Turistička organizacija Kosjerića.

Značaj održavanja manifestacije je u podsticanju, negovanju i promociji izvornog narodnog stvaralaštva. Više od tri decenije manifestacija okuplja veliki broj učesnika i posetilaca, čuvajući od zaborava narodno blago. 

Nekad su brdom ođekivali zvuci svirala i dvojnica, a iz mnogobrojnih grla orile se narodne pesme iz svih krajeva. Manifestacija je pokušaj da se dočara lepota i duhovno bogatstvo srpskog naroda.

\"Čobanski dani” su istovremeno i prilika za uspostavljanje partnerskih, prijateljskih, kulturnih, privrednih i turističkih veza među gradovima, selima, privrednim subjektima i ljudima.

Manifestacija će biti otvorena u petak uveče otvaranjem izložbe \"Vredne ruke\" u Narodnoj biblioteci \"Sreten Marić’ i kocertom grupe \"Gale i Najda\" na Centralnoj pozornici.

Za subotu je predviđen revijalni program kulturno umetničkih društava \"Maksim Marković\", \"Bor” iz Bora, \"Dukat” iz Simićeva i \"Ravni” iz Ravnog, kao i Folklornog ansambla \"Klub 3” iz Užica.

U nedelju će biti održano takmičenje ugostitelja u kuvanju domaćih tradicionalnih jela \"Zlatne ruke”, čobanske sportske igre i ekipno takmičenje u spretnosti rukovanja motornom testerom.

Popodne sledi saborski defile, a zatim program na centralnoj pozornici, koji obuhvata smotru \"Staro pevanje u Srba\", izbor najlepše čobanice, izbor najlepšeg čobanskog para i proglašenje pobednika i uručenje nagrada.
Izvor: b92.net