Srpskim turistima, koji ove godine letuju u Crnoj Gori, ali i u Grčkoj, isplati se da od kuće nose rezerve hrane.

Kraj obale je gotovo sve skuplje, barem 20 odsto. Posebno su velike razlike u cenama svežeg mesa i delikatesa, ali i voća i povrća. Uobičajeno, hleb je znatno jeftiniji u domaćim radnjama. 

Cene hrane ove sezone svuda su paprene, ali turiste kraj mora čekaju velika iznenađenja. Tako kilogram paradajza u jeku sezone košta od 80 centi pa do čak 1,5 evra na Jadranu i Egeju, dok je na srpskim pijacama ovih dana maksimalno 120 dinara. Kod cene jaja, nema većih razlika. Za paket od deset komada, turisti najčešće treba da izdvoje od 160 do 170 dinara.

Za sladoled i u Grčkoj i na Crnogorskom primorju valja ovog leta izdvojiti od 50 centi do evra, dok je u Srbiji ta ledena poslastica gotovo upola jeftinija. I lubenice su na pomenutim turističkim destinacijama gotovo duplo skuplje nego na našem tržištu – kilogram košta od 40 do 50 centi.

U marketima ma Jadranu, kilogram junetine staje oko sedam evra, oko 150 dinara više nego u srpskim trgovinama. Međutim, na Egeju juneći but je znatno skuplji i dostiže do 13 evra po kilogramu. Pileći file je papren u Grčkoj, kilogram se nudi i po 12 evra, u Crnoj Gori je za ovo meso potrebno odvojiti oko osam evra, dok je u srpskim trgovinama oko 600 dinara.

Komad pice najčešće iznosi do evro i po, koliko je i u Srbiji, dok je pecivo skuplje i do 20 odsto, pogotovo u Grčkoj.

"Sever Grčke je uobičajeno nešto jeftiniji od juga ove države", kaže Beograđanin Draško N. koji je letovao sa porodicom u Haniotiju. "Jestivo ulje, kao i mleko najčešće može da se kupe za oko evro i po za litar. Desetak odsto skuplje je kada se pazare u manjim trgovinama. Jogurt i pavlaka su ipak jeftiniji u domaćim supermarketima. Ove godine pronašli smo i povoljniju ponudu pojedinih restorana. Mešano meso za dvoje je 12 evra, riba je od 14 do 24 evra, ali je u tu cenu uračunat i bokal crnog vina."

U Crnoj Gori pak po restoranima ima pansionske (vrlo skromne) ponude za pet evra po obroku, dok je ručak "a la kart" značajno skuplji nego u najskupljim srpskim kafanama. "Karađorđeva šnicla" se, na primer, po primorskim restoranima u Crnoj Gori nudi za deset evra, dok je skromna porcija "šopske" salate oko 2,5 evra.
Izvor: novosti.rs