Arheološki lokalitet Čatalhojuk u Turskoj uvršten je na listu svetske baštine UNESCO-a, saopštila je danas kancelarija za kulturu i turizam ambasade Turske u Srbiji.

Komitet UN za zaštitu svetskog kulturnog nasleđa (UNESCO) doneo je ovu odluku na sastanku u Sankt Peterburgu, pošto je utvrdio da Čatalhojuk ispunjava kriterijume Svetske povelje kulturnog nasleđa. 

To je 11. lokalitet u Turskoj koji je upisan u listu svetske baštine UNESCO-a.

Lokalitet Čatalhojuk je neolitsko i halkolitsko naselje u blizini grada Konija u južnoj Anadoliji, koje datira iz 7400. p.n.e. i do današnjih dana je zadržao autentičnost i integritet. Reč Čatalhojuk (Çatalhöyük) potiče od reči çatal, što znači "vile, viljuška" i höyük, što znači "brdo, brežuljak"’.

Pre 9.000 godina Čatalhojuk je bio jedno od najvećih svetskih naselja. U vreme kada su ljudi živeli kao lovci-sakupljači ovde je bilo naseljeno oko 5.000 ljudi. Ovaj lokalitet otkriven je kasnih 50-tih godina 20. veka, nakon čega su počela otkopavanja koja je vodio britanski arheolog Džems Melart između 1961. i 1965. godine. Mesto je ubrzo postalo međunarodno poznato zbog svoje veličine i guste naseljenosti.

Istraživanja su zaustavljena zbog tehničke nemogućnosti da se u tom trenutku sačuvaju rezultati. Od 1993. godine medunarodni tim arheologa otpočeo je nova iskopavanja koja će se nastaviti i u drugoj deceniji 21. veka.

Osim toga što je arheološko nalazište, Čatalhojuk je i turistička atrakcija gde posetioci mogu videti mnoštvo slika, skulptura, ukrasnog nakita kao i kuća koje datiraju iz perioda neolita sa krovovima koji su služili i kao prozori i kao vrata, što svedoči o bogatoj kulturi mesta.
Izvor: b92.net; flickr.com