Na putu ka Srebrnom jezeru ili Golubačkom gradu obavezno se treba zaustaviti u požarevačkoj ergeli Ljubičevo, koju je 1858. godine osnovao knez Miloš Obrenović…

Za sve one koji tokom leta obilaze Braničevski okrug, Turistička organizacija Požarevac skreće pažnju na brojne lokacije koje se mogu posetiti. 

Na putu ka Srebrnom jezeru ili Golubačkom gradu obavezno se treba zaustaviti u požarevačkoj ergeli Ljubičevo, koju je 1858. godine osnovao knez Miloš Obrenović. Posetioci mogu videti najpoznatija rasna grla koja učestvuju na prestižnim konjičkim nadmetanjima u zemlji, kao i čuvenog pastuva Farkada iz Saudijske Arabije. Kompleks ergele može se obići i za 50 dinara fijakerom, koji vuku specijalno obučeni lipicaneri, dar kobilarne Lipice iz Slovenije.

U pauzi razgledanja, gosti mogu da se odmore pored fontane u Parku kneginje Ljubice i rashlade uz piće u restoranu „Ljubičin konak". Ukoliko žele da sa sobom ponesu i neku uspomenu, na raspolaganju im je kafe-suvenirnica u krugu ergele.

Posle kompleksa Ljubičevo, koji se nalazi na samom ulazu u Požarevac, posetioci mogu da obiđu još nekoliko lokacija, uz raspitivanje kod prolaznika, jer table sa turističkim obaveštenjima tek treba da budu postavljene.

U centru grada najlakše je pronaći galeriju čuvene slikarke Milene Pavlović-Barili, u kojoj su izložena njena dela i lične stvari, a ulaznica je 100 dinara. U Sunčanom parku ispred Centra za kulturu gosti mogu da se fotografišu pored bista glumaca Žanke Stokić i Milivoja Živanovića, dramaturga Slobodana Stojanovića i pesnikinje Milice Stojadinović Srpkinje.

Na brdu Tulba nalazi se kompleks Požarevački mir 1718, u kome je podignuta replika carskog šatora pod kojim je potpisan čuveni mirovni sporazum. U ovom šatoru može se pogledati stalna izložbena postavka, sa kostiminiranim figurama potpisnika ovog sporazuma. U istom kompleksu je i etno-selo „Tulba", sa brvnarama homoljskog kraja, opremljenim pokućstvom iz 18. i 19. veka.

Najpoznatija turistička atrakcija Požarevca je Viminacijum, rimski arheološki lokalitet koji je tokom leta otvoren za posete od devet do 19 časova. Prosečno trajanje posete je 2,5 časa, a ulaznice su 250 za odrasle, 150 za decu i kompletnu porodicu 500 dinara. Može se stići samo kolima i obezbeđen je parking.
Izvor: novosti.rs