Tokom prošle godine bečku katoličku katedralu Svetog Stefana, posetilo je 5,2 miliona posetilaca, odnosno 14.000 dnevno, prenosi Verska informativna agencija (VIA) pozivajući se na bečke izvore.

Na ulazu u crkvu postoji elektronski brojač koji broji posetioce. Među njima najmanje je bilo vernika, većim delom radi se o turistima iz celog sveta. Poređenja radi, drugu bečku znamenitost, bečki dvorac Šenbrun (Schoenbrunn), posetilo je 2,7 miliona ljudi. 

Uprava katedrale saopštava da ima delova hrama koji nisu predviđeni za razgledanje, već samo za molitvu. Retko se dešava da posetioci ostave otpatke, ili da neko želi svoje ime da "ovekoveči" pisanjem na zidu. Samo se jednom desilo na je neko hteo da "kao suvenir" ponese deo koji je namerno polomio.

Što se tiče odeće posetilaca, pristup je prilično liberalan i ne dopušta se jedino ulaz u odeći kao na plaži. Uprava Bečke katedrale ne tvrdi da je evropski rekorder u poseti sakralnim objektima. Na primer, parisku katedralu Notr Dam poseti 13,6 miliona osoba godišnje.

Bečka gotska katedrala duga je 107 a široka 34 metara. Toranj je visok 136,4 metra. Sagrađena je 1147. godine, mada je kasnije znatno dograđivana. Pri savezničkom bombardovanju u Drugom svetskom ratu 1945. znatno je oštećena.

Ulaz u katedralu je besplatan, sem kada su posebni koncerti.
Izvor: b92.net