Banje Srbije su ovih dana prepune gostiju, a među njima je sve više mlađih i zdravih, koji dolaze na odmor i rekreaciju…

Banje Srbije su ovih dana prepune gostiju, a među njima je sve više mlađih i zdravih, koji dolaze na odmor i rekreaciju, čemu su doprineli novi sadržaji u odmaralištima. 

U Sokobanji trenutno boravi 10.800 turista, dosta veliko povećanje u odnosu na jun, od 25,6 odsto, izjavio je za Tanjug direktor Organizacije za turizam, kulturu i sport Sokobanje Ljubinko Milenković. Po Milenkoviću, velikom porastu posete ove godine, doprineo je novi akvapark. Najviše gostiju 42 odsto došlo je sa područja Vojvodine, 38 odsto iz Beograda, 20 odsto iz ostalih delova Srbije i inostranstva, dok za vikend turisti najviše pristižu iz Niša, upravo zbog akvaparka. Milenković je kazao da se poslednjih desetak godina značajno izmenila struktura gostiju, jer je i ponuda profilisana u tom smeru, pa su sada glavni gosti roditelji sa decom.

U ekspanziji su i sportsko-rekreativni i izletnički turizam, kao i ekstremni sportovi na Bovanskom jezeru i na Rtnju.

"U saradnji sa planinarskim klubom organizuju se za turiste uspon na vrh Rtnja i Ozrena, ture do izletišta na Ozrenu i do Sesalačke pećine. Biciklistički klub je uredio staze na Ozrenu, koje već dve godine funkcionišu, tako da smo sa iznajmljivanjem bicikala, privukli sasvim novu grupu turista", kazao je Milenković.

Milenković je dodao da je na reci Moravici uređeno šest plaža, koje su tokom dana prepune, dnevno imaju oko 2.000 posetilaca, bez obzira na to što radi i akva-park. Tokom leta svakog dana se u Sokobanji održavaju se koncerti, predstave, knjuževne večeri, ukupno ima 26 tradicionalnih manifestacija. Ove godine tradicionalne kulturno-umetnička manifestacija "Prva harmonika" obeležava jubilej – 50 godina, a "Zlatne ruke" 30, naveo je dalje Milenković. Sokobanja ima 14.500 postelja, od kojih 2.500 u hotelima, a 12.000 u privatnim kućama i vilama. U prvoj kategoriji, cene za jednokrevetnu sobu su od 800 do 1.000 dinara, apartmani (najam) od 15 do 30 evra, u zavisnosi od broja ležajeva, dok su u drugoj kategoriji cene od 350 do 400 dinara po ležaju.

U Vrnjačkoj Banji trenutno boravi 11.115 gostiju, zbog trajanja karnevalskih dana, dok se u subotu slilo više od 80.000, pošto je na redu bila Velika karnevalska povorka sa više od 3.500 učesnika. Predstavnik Turističke organizacije Vrnjačke banje Goran Karavesović je istakao da je sve više mladih posetilaca, jer je i ponuda prilagođena njima. U Vrnjačkoj Banji funkcionišu pet otvorenih i tri zatvorena bazena, kao i park u centralnom delu, koji ima 60 hektara.

U neposrednoj blizini je planina Goč, gde takođe postoji otvoreni bazen, a tu je i veliki broj ribnjaka sa svežom pastrmkom, koja se sprema na licu mesta, kilogram košta od 600 do 1.000 dinara. Na Goču postoje i uređene staze za pešake, naveo je Karavesović, koji je, takođe, podsetio na mogućnost posete srednjovekovnim manastirima u okolini – žiči, Ljubostinji i Studenici. Karavesović je dodao da Vrnjačka Banja želi da, pre svega, cenama privuče goste. Krevet u privatnom smeštaju košta od 300 do 500 dinara, dok se cene u apartmanima kreću, zavisno od kategorije i zone, od 1.500 do 4.500 dinara. U hotelima, pansion može da se nađe od 1.400 dinara u hotelu "Promenada", koji se nalazi u samom centru banje, do odmarališta "Panonija", gde iznosi 1.600 dinara. U malo ekskluzivnijim objektima, kao što su "Sani hil" i hotel "Aleksandar", noćenje sa doručkom je 4.300 dinara.

Pomoćnik direktora Ribarske banje Petar Prijović je kazao da u toj banji trenutno boravi 1.500 gostiju, od kojih 500 u specijalnoj bolnici, a ostali u privatnom smeštaju, tako da su svi kapaciteti popunjeni. Ribarska banja ima nekoliko bazena sa mineralnom vodom, a od ove godine radi novi velnes centar, koji je pored ljudi koji su u banji radi rehabilitacije, privukao i veliki broj turista koji dolaze na rekreaciju, kaže Prijović. Za goste se priređuju na svaka dva tri dana razne manifestacije, a u subotu je priređen festival starih zanata, hrane i muzike, na koji je došlo još oko 500 ljudi.

Referent za marketing Banje Kanjiža Kiš žolt je rekao da je poseta na istom nivou,kao prošle godine, a najbrojniji gosti su sportisti koji se pripremaju za letnju Olimpijadu u Londonu, tako će, na primer, srpski stonoteniseri pravo iz banje otići za glavni grad Velike Britanije. Najbrojniji gosti su penzioneri, koji dolaze preko Fonda penziono-invalidskog osiguranja (PIO) na oporavak. Za goste se se stalno organizuju razni programi, predstave, nastupi tamburaša i riblji kotlići na Tisi. Cene u dvokrevetnoj sobi u hotelu "Akvamarin" su oko 3.000 dinara, a sa lečenjem 4.000.
Izvor: novosti.rs