U prestonici srpskog turizma trenutno se odmara 7.000 turista. Od 8. do 15. jula u Banji se održava tradicionalni, osmi vrnjački karneval

Iako je letnja sezona, praktično, tek počela, u našoj najvećoj i najlepšoj banji boravi oko 7.000 turista, a novi i veći talas gostiju očekuje se narednog vikenda, na početku julskog turističkog špica. Tada, u "prestonici" srpskog turizma obično ima i najviše kulturno-zabavnih manifestacija. 

Od 8. pa sve do 15. jula u Banji se održava tradicionalni, osmi vrnjački karneval koji će okupiti nekoliko hiljada učesnika iz zemlje i sveta, ali i na desetine hiljada posetilaca. U okviru karnevala održava se i festival zabavne muzike "Banja 2012", a najavljuju se i koncerti "Riblje čorbe", "Vampira", grupe "Kerber", Ace Lukasa i drugih zvezda domaće estrade, da bi od 20. do 30. jula usledio i festival ozbiljne muzike.

Početak avgusta rezervisan je za Festival elektronske muzike, a potom, od 11. do 15. avgusta sledi i Festival filmskog scenarija, 34. po redu, koji će okupiti srpsku filmsku elitu.

– Cene smeštaja nisu menjane u odnosu na prošlu godinu, tako da se Vrnjačka Banja, uprkos svom elitizmu, može smatrati mestom za svačiji džep – kaže Goran Karavesović, iz ovdašnje Turističke orgnizacije.

Polupansion u vrnjačkim hotelima može da se nađe po ceni od 1.440 dinara u "Promenadi", pa do 2.200 dinara u "Brezi" ili "Zvezdi". Ležaj u domaćoj radinosti košta od 300 do 600, apartmani su od 1.500 do 3.500, zavisno od kategorije, a bon za tri obroka u restoranima od 600 do 750 dinara.

U Banji radi čak pet otvorenih bazena, a dnevna karta košta od 150 dinara na bazenu "Klobuk" i 180 na Olimpijskom bazenu, do 500 dinara na bazenima hotela "Sani hil", gde postoji i mali akva-park.
Izvor: novosti.rs