Odmor u Srbiji – sever Vojvodine sve poželjnija destinacija. Oni koji žele da posete ove predele: plovidba na Paliću, jahanje lipicanera u Kelebiji, opuštanje u Kanjiži…

Da ravnica ne mora uvek da bude monotona, najbolje svedoči sve veća poseta turističkim kompleksima na Paliću, Kelebiji i u banji Kanjiži. Već prvih letnjih dana, naročito vikendom, kapaciteti u hotelima i privatnom smeštaju su skoro popunjeni, a prava navala gostiju tek se očekuje. Najviše gostiju je iz naše zemlje, ali i iz Mađarske, Hrvatske, BiH i drugih zemalja u regionu.

NA obalama Palićkog jezera već je počela 167. letnja sezona. Kupača, doduše, još nema, ali su zato šetalište i Zoološki vrt puni posetilaca iz svih krajeva Srbije. Prepoznatljivi Ženski štrand i Velika terasa još su u fazi rekonstrukcije, ali su zato za goste svoja vrata širom otvorili hoteli „Park" i „Jezero" i luksuzni hoteli „Prezident" i „Vila Lago". Tu su i vile „Palićka kruna", „Regina", „Stars", „Aleksandar", „Elizabeta"…

Kako smatraju ugostitelji, Palić, gde se godišnje održi više od stotinu seminara i naučnih skupova, trenutno je najposećenija destinacija u kongresnom turizmu. Međutim, teži se tome da biser panonske ravnice postane i vodeći velnes i spa-centar.

– Najveći broj turista očekujemo kada počne sezona godišnjih odmora, od jula do septembra – kaže Darko Antelj, v.d. direktora hotela „Prezident", koji je sezonu počeo sa 25 odsto više gostiju nego prošle godine.

Okružene gustom šumom, na samom severu zemlje, na granici sa Mađarskom, smeštene su luksuzna vila „Majur" i čuvena ergela lipicinara. Mesto je već dve decenije omiljena destinacija za one koji žele da se opuste i napune baterije šetnjom, sportskim aktivnostima ili uživanjem u bazenu, đakuziju i sauni.

Samo 250 metara od vile i restorana nalazi se ergela „Kelebija", nadaleko poznata po svojim rasnim lipicanerima. Ergela poseduje 64 konja, a gosti mogu da se oprobaju u školi jahanja, da se provozaju fijakerom ili posete jedini Muzej konjarstva u našoj zemlji, gde se mogu videti jedinstveni primerci kočija, konjske opreme…

Tik uz obalu Tise, u prelepom ambijentu prepunom četinara i cveća smeštena je Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Banja Kanjiža", sa svoja dva hotela „Akvamarin" i „Abela" i sa ukupno 300 ležajeva, a tu su i hoteli „Akvapanon", „Lupus", mnogobrojni pansioni i privatni smeštaj. Specijalna bolnica sa tradicijom dugom jedan vek jedno je od najcenjenijih mesta za lečenje i prevenciju reumatizma.

Pored lečilišta, gostima su dostupni i mnogobrojni velnes tretmani, kao što su termo-aroma terapija, čokomint i ajurvedska masaža, maske za telo od algi… Tu su i dva zatvorena bazena i đakuzi s termalnom vodom, kao i brojne specijalne ponude.
Izvor: novosti.rs