Borbena utvrđenja su uglavnom postavljena na visoke nadmorske visine ili na liticama koja gledaju na vodu – drugim rečina, na mesta sa kojih se pruža neverovatan pogled. Srećom po nas, mnogi od ovih objekata su danas hoteli.

Cap Rocat, Majorka, Španija
Na usamljenom poluostrvu na zalivu Palma, nalazi se vojna tvrđava iz 19. veka koja je pretvorena u hotel sa 24 sobe. Da biste ušli u hotel morate preći preko pokretnog mosta i starog bunkera. Ako želite da uživate u najlepšem pogledu na zaliv popnite se na terasu koja se nalazi na krovu. 

Ahilya Fort, Mahešvar, Indija
Impresivna tvrđava Ahilya gleda na svetu reku Narmada, a spolja izgleda baš kao i sredinom 1700. godine kada je izgradio Maharani Ahilja Bai Holkar. Unutra je međutim situacija drugačija jer je princ Ričard Holkar, poslednji potomak Maharanija, izmenio izgled poseda.

Cavallo Point Lodge (Fort baker), Sausalito, Kalifornija
Nekada poznat kao vojna baza Fort bejker, ovaj kalifornijski kompleks je na lokaciji koja je od strateškog značaja za putnike: nalazi se u podnožju mosta Golden gejt. Posetioci mogu da odsednu u zgradama koje su nekada bile službeničke četvrti, a koje i dalje imaju mnoga originalna obeležja iz doba kada su sagrađene između 1901 – 1915. godine. Najbolji je pogled koji se pruža direktno na zaliv San Francisko.

Hotel Fort Canning, Singapur
Lokacija hotela Fort Canning odigrala je ključnu ulogu u istoriji zemlje u 14. veku kada je mesto pripadalo bivšim Majapahit kraljevima. Objekat je 1859. godine pretvoren u kasarnu i služio je kao sedište Distrikta tokom Drugog svetskog rata. Sada je ponovo odmaralište sa 86 moderno uređenih soba.

Hotel Kaštil, Bol, Hrvatska
Hotel Kaštil, koji se nalazi na litici Mediteranskog mora, je barokna tvrđava koja je nekada pripadala porodici Vusio sa Brača. Zgrada se nalazi u blizini još jednog istorijskog zdanja, Dominikanskog manastira iz 15. veka – u koje se održavaju koncerti klasične muzike.

Hotel Fortaleza do Guincho, Lisabon, Portugalija
Uprkos njenoj dugoj istoriji – koja datira još iz 1642. godine i obuhvata sedmogodišnji rat, sredinom 1700. kao i Oslobodilačke ratove koji su se odigravali početkom 1800. Fortaleza do Guincho je bila napuštena i gotovo da je propala pre nego što je prodata na javnoj aukciji. Ovo utvrđenje je danas hotel koji ima Mišelinovu zvezdicu i osam soba sa dvorištima iz kojih se pruža pogled na more.

Kasbah du Toubkal, Maroko
Stari feudalni vladar koji je ovu tvrđavu koristio za odmaralište, zaista je umeo da izabere lokaciju s obzirom da svaki prozor iz ove građevine gleda na nacionalni park Toubkal i planinski venac Veliki atlas. Danas je ovo mesto hotel sa 14 soba, a deo novca koji hotel dobija odlazi u lokalno selo Berber koje okružuje ovo imanje.

Spitbank Fort, Portsmut, Engleska
Možda spoljašnjost ovog zdanja nije najlepša na svetu, ali ono to nadoknađuje svojom ekskluzivnošću. Hotel se nalazi na privatnom ostrvu do kojeg se može stići samo čamcem iz obližnjeg Gosporta. Sagrađen je krajem 1800. godine i služio je za odbranu od Napoleona III, a danas se tu nalazi osam luksuznih soba i providni krov sa prelepim pogledom.
Izvor: b92.net; fotografije: flickr.com