Velelepni hoteli i tirkizna rivijera u turskoj i ove sezone hit među srpskim putnicima. U Marmaris za manje od 200 €, u Antaliju za 500. Turska daje svakom po nešto…

Zemlja bogate tradicije, živopisne prirode i sjajne usluge beleži ogromno interesovanje stranaca koji žele da svoj godišnji odmor provedu na nekom od delova njene prostrane obale… Kao najpoželjnije destinacije već su se pokazala letovališta antalijske regije, gde su uglavnom smešteni luksuzni hoteli, pa se aranžmani kreću od 500 evra, pa naviše. Dosta su popularna i letovališta Kušadasi, Marmaris i Fetije, gde su cene dosta jeftinije, pa se ovog leta tamo može putovati za 200 evra. 

Postoji ogroman broj odmarališta u Turskoj, pa odabir prave destinacije za odmor nije nimalo lak. Sa blagom klimom i fascinantnom istorijom koju smo u jednom periodu i delili, Turska daje za svakog po nešto. Sunčana obala koja se proteže duž Mediterana nije za zanemarivanje. Kristalno čista pučina idealna je za vodene sportove. Sem toga, postoji mnogo opcija za avanture poput planinarenja na nekoj od čuvenih turskih planina – Aratatu na istoku i Kačkar planini u crnomorskoj regiji.

Nekada poznat kao Halicarnasus, popularno odmaralište i luka za jahte, Bodrum, nalazi se na krajnjem jugu turske egejske obale gde se može videti originalni Mauzolej, jedno od sedam svetskih čuda, kao i Zamak Svetog Petra, zatim tvrđava koja danas predstavlja najpoznatiji Muzej podvodne arheologije.

Plaže sa desne strane grada su uglavnom krcate, za one koji vole gužvu i provod, ali u blizini Bodrumskog poluostrva postoji niz malih, skrivenih uvala, za turiste koji vole mir i tišinu. U ovom gradu je noćni život vrlo dinamičan i bogat. Klubovi, diskoteke i barovi nalaze se na svakom koraku… Oni koji bi letovali u Bodrumu moraju izdvojiti oko 250 evra, koliko koštaju najjeftiniji aranžmani domaćih turističkih agencija.

Glavni grad turske mediteranske obale ima dva miliona stanovnika. To je moderna metorpola sa malim istorijskim centrom, odličnim arheološkim muzejem, dugim peščanim plažama prema istoku i zapadu, aerodromom, dobrim hotelima i lepim pogledom na planine.

Mnoge građevine datiraju iz vremena Otomanskog carstva, a neke su restaurirane i sada su kuće, butici i restorani. Konialti Plaj je najpoznatija plaža sa grubim peskom i šljunkom koja se prostire nekoliko kilometara prema zapadu. U antalijskoj regiji nalaze poznata su popularna su i manja letovališta, poput Sidea i Alanje prema istoku, i Kemera na jugu u kojima su smešteni najluksuzniji hoteli. Cela regija Antalije obiluje luksuznim rizortovima, u kojima je usluga na bazi „ol inkluziv", pa su zato i aranžmani dosta skuplji. Tura koja podrazumeva deset noćenja, kao i avionski prevoz u špicu sezone, u jednom od takvih hotela košta od 500 evra, pa naviše.

Brojnim pogodnostima i sadržajima za porodice s decom, Turska već duže vreme s punim pravom nosi epitet jedne od najpoželjnijih destinacija za porodičan odmor.

– Hotelijeri su odavno prepoznali sve potrebe porodica s mlađom, starijom kao i s decom tinejdžerskog uzrasta, tako da su svi sadržaji u hotelima koji su smešteni na obali Turske prilagođeni mirnom odmoru roditelja i aktivnom odmoru dece – kažu domaćim turističkim agencijama. – Unutrašnji i spoljašnji, bazeni, tobogani, mini-klubovi, dečje igraonice i radionice, animatori, kafeterije, barovi, raznovrsni restorani, ali i mesta vrhunske relaksacije koja čine saune, turska kupatila, SPA i fitnes centri, deo su ponude gotovo svakog hotela.
Izvor: novosti.rs