Stranim turistima zabranjeno da idu na Tibet, nakon više meseci nemira. Agencija France Presse javila je turističkoj organizaciji Tibeta u Kini zabranjeno da organizuje ture sa turistima krajem maja.

Takođe, mnogim turoperaterima koji organizuju putovanja u oblasti Himalaja, takođe je zabranjeno da imaju ture. Oni kažu da im nisu naveli razloge zabrane, niti im je rečeno do kada će to trajati, ali očekuju detalje. 

Ove povremene zabrane ponavljaju se još od 2008. kada je putnicima u dva navrata zabranjeno da idu na Tibet. Tibet je najviša naseljena oblast na planeti (oko 4800 metara nadmorske visine). Na Tibet ne može da se uđe iz Kine ni iz Nepala, a otkazane su sve ture do kraja avgusta, a trenutno je inače najpopularnije doba za posetu Tibetu, počinje ‘Saga Dawa’ festival.

Tibetanci protestvuju zbog ovoga, a nekoliko njih se spalilo u znak pobune zbog kineskih zabrana; dva muškarca su se zapalila ispred hrama Jokhang u centru starog dela Lase. Ovo se desilo nakon što se majka troje dece žrtvovala ispred manastira Jonang Dzamthang u Barmi.

Poznato je da se više od 30 osoba samospalilo u znak protesta prošle godine. Tibet je pod kontrolom Kine od 1951. godine, a od tada traju i povremeni oružani sukobi.

U periodima kada je strancima dozvoljeno da dođu na Tibet, oni moraju da imaju posebne vize i da budu u organizovanim turističkim grupama.
Izvor: b92.net