Britanska kompanija Excalibur Almaz ponudila je turistima mogućnost da odu na putovanje do Meseca po „simboličnoj“ ceni od 124 miliona evra. Kompanija je spremna da lansira putnike do satelita naše planete korišćenom ruskom svemirskom opremom.

Ranije je najavljivala orbitalne letove za 2013, ali je sada fokusirana na ovu destinaciju. Put od 805 hiljada kilometara do Meseca i nazad trebalo bi da se realizuje do 2015. Art Dula, izvršni direktor Excalibur-atvrdi da je manje reč o „svemirskom turizmu", već da se pre radi o „privatnoj ekspediciji". „Flota Excalibur-a već je letela u svemir nekoliko puta, a biće sprovedeno još mnogo misija", tvrdi on. 

Putnici će najverovatnije putovati adaptiranom sovjetskom svemirskom stanicom koja će biti lansirana Proton raketom iz Kazahstana. Almaz stanice biće prilagođene dugim putovanjima uz pomoć dodatnih ulaganja investitora. Ipak, turisti neće moći da kroče na mesečevu površinu i nakon što ga letelica obiđe, na Zemlju će se vratiti kapsulom sa padobranom.

Sedište kompanije nalazi se na Ostrvu Men budući da na tom mestu svemirske kompanije ne plaćaju poreze i daju svega 10 odsto poreza na dobit. Više od polovine svetskih međunarodnih svemirskih kompanija nalazi se upravo tu.

Ovo nije prvi put da privatne kompanije nude mogućnost putovanja u svemir – to je i plan Virgin Galactic-a, ali i jedne grupe milijardera koji planiraju da iskoriste rudno bogatstvo asteroida koji su građeni od dragocenih metala.
Izvor: b92.net