Turisti koji posećuju Rim često žele da ponesu unikatan suvenir pa zbog toga često uzimaju komade kaldrme ili mermerne putne oznake iz starih delova grada.

Prema izveštajima italijanske policije, svakog meseca gomile četrvtastih komada kamenja koje su Rimljani koristili pre 2.000 godina za popločavanje svojih puteva, kao i polomljeni delovi mozaika, završe u torbama turista. Osoblje koje radi na aerodromima je prijavilo povećan broj pokušaja krijumčarenja ove vrste suvenira. 

Italijanska policija je napravila izložbu ukradenih delova puteva i drugih građevina, koje su zaplenili od turista u prvih šest meseci 2012. Većina uhvaćenih turista je iz severne Evrope.

"Ova vrsta krađe je veoma neobična, a opet, u velikom je porastu. Većina uhvaćenih turista dolaze iz severne Evrope. Oni jednostavno kupe komade kaldrme ili mozaika koje pronađu dok lutaju Rimom. Kod jednog od turista smo u prtljagu pronašli ogromni mermerni kamen koji obeležava Apijski put", kazao je Antonio del Greko, šef policije u Rimu.

Del Greko je rekao da turiste, koje uhvate sa ovim neobičnim suvenirima, ne hapse, već ih samo usmeno opominju i oduzimaju im ukradene suvenire. Krađa ostataka starog Rima nije neuobičajena. Statue i biste su najčešće mete krađa. Pre nekoliko godina je ispred jedne vile ukraden i ogromni mermerni stub.
Izvor: Huffington Post