Zaboravite vrtoglavo visoke nebodere i uzbudljiv noćni život: u Istočnoj Evropi čekaju vas znamenitosti poput šetanja sa vešticama, osluškivanja pesme mora i putovanja kroz vreme.

Predstavljamo vam nekoliko najreprezentativnijih znamenja istočnoevropskih zemalja. 

Raklavis Panorama u Vroclavu, Poljska
Ništa vas neće naterati da zavolite muzeje, kao Raklavis. Tu ćete moći da gotovo iskusite istorijske bitke. Videćete sliku koja rekonstruiše čuvenu Bitku za Raklavic 1794. kojom su Poljaci pokušali da izbore nezavisnost (nažalost, neuspešno). To je slika koja se proteže na 114 metara duž rotonde, a detalji poput peska i šipražja čine celi muzejski prostor vrlo verodostojnim.

Morske orgulje, Zadar, Hrvatska
Ako posetite ovo malo arhitektonsko čudo, čućete pesmu mora i to kroz cevi orgulja. Naime, plima i talasi guraju vodu u sistem cevi orgulja i to proizvodi muziku koja varira od zvonkih melodija do potpune kakofonije, u zavisnosti od vremena. Ako ih posetite tokom oluje, priredićete sebi pravu kaznu za uši, ali u vedrim noćima poseta je pravi užitak.

Grad duhova – Pripjat, Ukrajina
Reč „Černobilj" asocira na strašnu i daleku istoriju, ali Ukrajina, kao i mnoge druge evropske zemlje i dalje živi sa posledicama te nuklearne katastrofe. Velika prostranstva te države su suviše radioaktivna da bi bila naseljena, a čitavi gradovi u blizini reaktora su potpuno napušteni. Međutim, do njih možete doći zahvaljujući organizovanim turama, od kojih je najpoznatija ona koja ide do Pripjata. Prilikom šetnje, pazite na polomljeno staklo i obratite pažnju na pomalo morbidne grafite. Zaobilazite mahovinu jer, kako će vam i vodič objasniti, upija velike količine radijacije.

Hotel Viru, Taljin, Estonija
Gostima hotela Viru u Taljinu niko nije mogao zameriti što su pre odlaska na počinak osećali jezu. Naime, tokom Hladnog rata svaki pokret posetilaca ovog hotela snimao je KGB stacioniran na tajnom 23. spratu zgrade. U zbirci eksponata u modernijoj zgradi na tom mestu sada možete pogledati uređaje za praćenje i poslušati priče o špijunaži koje će vam rasplamsati maštu.

Brdo veštica, Litvanija
Ako posetite litvanske šume, iznenadiće vas neverovatne rezbarije u drvetu od kojih su neke razigrane, a neke potpuno sablasne. Reč je o Curonian Spit-u, odnosno Brdu veštica kod gradića Juodkrante. Tu se nalazi i tematski park u kom se deca mogu spuštati niz tobogan u obliku veštičijeg jezika, a roditelji posmatrati jezive prikaze između drveća.

Kapucinska kripta, Brno, Češka
Češka je bogata neverovatnim znamenitostima od kojih je možda van svake konkurencije Kapucinska kripta. To je mesto na kom počivaju posmrtni ostaci monaha i pruža istovremeno lepo i jezivo iskustvo. Kada se zasitite promišljanja o životu i smrti, posetite Namesti Svobody, glavni trg i popijte neko od lokalnih piva.

Kunstkamera, St Petersburg, Rusija
Muzej antropologije i etnologije u Sankt Petersburgu ponudiće vam pogled na mozgove u teglama i pažljivo složene skelete. Međutim, ako imate u vidu da je sakupljač njegovih eksponata bio Petar Veliki lično, u njima nema ničeg stravičnog. Careva volja bila je da se bori protiv sujeverja vezanog za ljudsko telo i u tome je delimilčno uspeo. Ipak, ako imamo u vidu da je za neke od eksponata morao da moli roditelje tek preminulog deteta da mu predaju njegove ostatke, onda shvatimo koliko je prosvećenje naroda težak posao.
Izvor: b92.net