Šarm El Šeik je pravo turističko mesto, sa najfinije uređenim hotelskim kompleksima i klubovima za noćni provod, pruža vam sve što je potrebno za dobar odmor. Samo jedna stvar fali: ljudi. Ima ih, ali mnogo manje nego što biste očekivali.

Šarm el Šeik (foto: Wikimedia)

Arapsko proleće je možda dobro za demokratski put ali je svakako uzdrmalo turizam. Egipat je posle održanih izbora \"na iglama\" zbog slika haosa i nesigurnosti. Ako tome dodate otmicu dvoje američkih turista u februaru, koje je kidnapovao razljućeni beduin na nekoliko sati i seriju napada ajkula u 2010. odmah imate potencijalnu noćnu moru za turiste. 

Ali, oni koji vide dalje od toga, znaju da ih zbog toga čekaju sjajne ponude i ušteda. Iako je sada najlepše vreme, kažu da je broj turista opao za oko 50 % u odnosu na broj pre revolucije.

Ipak, oni koji su se odlučili da dođu dobijaju dodatnu pažnju, ljubaznost i prostor i na moru i na kopnu, bez obzira da li uživaju u kasnom koktelu ili idu na ronjenje u čuveni nacionalni park Ras Mohammed.

Cene hrane i pića po pabovima i barovima su snižene, pa ukoliko uzmete nešto što ne spada u all-inclusive uslugu nećete se mnogo istrošiti.

Svi tvrde da je Šarm daleko od opasnosti. Možda ne bi baš trebalo da idete u Kairo, ali Šarm je potpuno bezbedan, iako mnogi odlaze i put glavnog grada jer ne žele da propuste piramide. Radnici u prodavnicama nakita i suvenirnicama na lokalnoj pijaci potvrđuju da ima malo turista osim Rusa, koji dolaze u većem broju.

Šarm je svoju reputaciju izgradio pre oko 25 godina zahvaljujući najboljim uslovima za gnjuranje i ronjenje. Camel ronilački klub hotel u Naama beju gde odseda najveći broj turista je bio pionir u ovom poslu. Oni vode na izlete u čuveni nacionalni park Ras Mohamed koji je udaljen nekih sat vremena od Šarma. Tamo možete videti najrazličitije vrste i divne primerke morskih bića, npr, papagaj-ribu i ribu klovn poput Nema iz Diznijevog crtanog filma. Obavezno jednog popodneva treba izdvojiti vreme za vožnju kvadrovima u pustinji.

Iz Šarma možete otići i u Luksor (tura kreće u 5, a povratak je u 10 uveče) i u manastir Svete Katarine na Sinaju (tura kreće u 7 ujutru i traje do 2 popodne).

Na kraju vam preostaje da kažete \"shukran\". Hvala, Šarm!
Izvor: b92.net