Ako se pripremate za putovanje u Poljsku kako biste pratili Evropsko prvenstvo, vredi upoznati se sa jednim od gradova u kom će se održati veliki broj utakmica. Predstavljamo vam Poznanj, grad na Varti koji je jedan od najstarijih u Poljskoj.

Gde jesti?
Kada ogladnite, prošetajte glavnim trgom Poznanja – Stary Rynek i obavezno sednite u bar Brovaria, jedan od najpopularnijih u gradu. Nemojte se iznenaditi ako ispred vidite red onih koji čekaju da probaju specijalitete – verujte da vredi. Uz užinu možete isprobati i pivo kuće koje je prilično dobro. 

Ako želite, pak, da isprobate tradicionalnu poljsku kuhinju, najbolje mesto za to je Ratuszova, takođe na trgu u čijoj bašti možete probati odlične piroške i boršč. Van trga, popularan je Vine Bridge, najmanji restoran u Poljskoj koji ima samo tri stola. Meni uključuje jela za koja verovatno niste čuli, a koja su inspirisana receptima starim i po više stotina godina.

Gde piti?
KontenerART jedan je od najoriginalnijih barova u Poznanju i napravljen je od nekoliko kontejnera za prevoz brodovima. On menja lokaciju svakog leta i vredi ga potražiti.

Još jedno dobro mesto je Kriek Belgian Pub & Cafe, koji nudi oko 170 belgijanskih piva, a njegov čuveni vlasnik Slavek rado će vas uputiti u svaku sortu. Naposletku, isprobajte pivo za samo 1 evro u Piwko Naprzeciwko gde možete uzeti i neku brzu užinu.

Šta pogledati i raditi
Leto je idealno vreme za istraživanje parka Citadel koji je prepun znamenitosti. Najpre posetite groblje Komonvelt na kom su sahranjeni mnogi pali borci Drugog svetskog rata. U blizini se nalaze ostaci tvrđave koju su izgradili Prusi gde se trenutno nalazi fascinantan Muzej naoružanja.

Takođe, obiđite Ostrow Tumski (Ostrvo katedralu), mali komad zemlje na kom se nalazi impozantna Poznanj katedrala. Tu je Mješko I Pjast, prvi monarh Poljske primio katolicizam u 10. veku. U kripti unutar hrama nalaze se njegovi i ostaci drugih vladara te zemlje.

Gde odsesti?
Kada nije domaćin fudbalskih turnira, Poznanj je epicentar konferencija i sajmova u Poljskoj, što znači da u svako doba možete naći smeštaj. Melodi Hostel nalazi se u srcu grada i ima sobe inspirisane različitim muzičkim pravcima. Prenoćište u jednokrevetnoj sobi košta od 28 do 33 evra, dvokrevetnoj 40-48, dok u sobama sa više ležajeva plaćate od 13 do 18 evra.

Don Prestige ima izuzetno moderne sobe i apartmane. Noćenje u jednokrevetnoj sobi košta od 80 do 130 evra, a dvokrevetnoj od 88 do 138.

Iako nije povoljan, vredi pomenuti Blow Up Hall 5050 koji je jedan od najlepših hotela u Poljskoj. To je više umetničko delo, nego građevina, a svaka soba je jedinstvena. Svaki gost može da uživa u Bang & Olufsen opremi i dobija iPhone za komunikaciju sa osobljem. Noćenje u ovom hotelu košta od 175 evra.
Izvor: b92.net