Festival folklora “Budvansko leto” označilo da je na najpoznatijoj rivijeri počela glavna sezona. Sledi „Pašticada“ u Petrovcu. Na festivalu učestvuju i igrači iz Srbije, Slovačke i Hrvatske…

Međunarodnim festivalom foklora, koji će trajati naredna tri dana, u utorak je počela višemesečna manifestacija "Budvansko leto". Ovaj kulturno-zabavni i turistički projekat ima za cilj unapređenje ukupne ponude na rivijeri bisernih plaža. 

– Gostima, kojih je prilično već u našem gradu, kao i meštanima, nekoliko ansambala iz Crne Gore i zemalja regiona,predstaviće bogatstvo igre i pesme iz raznih krajeva, kao i raskošne nošnje – kaže Darinka Ljubiša iz folklornog ansambla "Stefan Mitrov Ljubiša", koji zajedno sa KUD "Budo Tomović" iz Podgorice predstavlja Crnu Goru.

Deo programa se realizuje u turističkom naselju Slovenska plaža gde su smešteni učesnici festivala, a veći deo na Trgu slikara, između stare Budve i hotela "Avala" i "Mogren".

Pored pomenutih ansambala iz Crne Gore, na festivalu folklora u Budvi učestvuju KUD "Slavija" iz Bosne i Hercegovine, "Gradimir" iz Srbije, "Kuk" iz Slovačke, "Zora" iz Hrvatske.

Od 13. do 23. juna Budva je domaćin Petog festivala uličnih trupa. Gostuju inostrane ulične grupe zabavljača, koji će svake večeri na različitim trgovima duž cele budvanske rivijere izvoditi performanse. Ova vrsta festivala je, inače, deo turističke ponude u više evropskih i svetskih centara.

Petrovac je 22. juna domaćin čuvene Pašticade.

– Ovaj festival, sa nadnaslovom "Ukus Mediterana", promoviše tradicionalno jelo Paštrovića i Boke Kotorske.Istovremeno će se promovisati i Petrovac kao turističko mesto koje decenijama privlači strance, ali i goste sa prostora eks-Jugoslavije – kaže Darja Marović iz Turističke organizacije Budve, koja je zajedno sa opštinom i hotelskom grupom "Budvanska rivijera", organizator manifestacije "Budvansko leto 2012".

Pašticadu, najpoznatije primorsko jelo, Petrovčani će promovisati zajedno sa Udruženjem šefova kuhinja Crne Gore.Posetioci će ovo jelo dobijati gratis. Decu će u prvom delu programa predveče zabavljati Boda Ninković, u 21 čas je koncert crnogorske zvezde Nine Petković, a u 22 časa koncert će održati "Bajaga i instruktori".

Takođe 22. juna Petrovac je domaćin Somalijer festa. Somalijeri će uz pašticadu pripremiti najbolja vina s ovih područja, a i sami će se takmičiti u odabiru i serviranju čuvenih crnogorskih vrsta vina.

– Cilj junskih događanja je produžavanje turističke sezone,podizanje ponude na viši nivo, praktično pokazivanje gostoprimstva, po kojemu su čuveni naši krajevi. Ovim festivalima označavamo i početak ovogodišnje glavne turističke sezone – kaže Jelena Rađenović, direktor Turističke organizacije Budve.
Izvor: novosti.rs