Većina ljudi se seća Konkorda, supersoničnog aviona, koji je leteo prekookeanske letove za kompanije Air France i British Airways sve do 2003. kada je otišao u istoriju. Američki inženjeri vazduhoplovstva sada rade na razvijanju prototipa “Sina Konkorda” koji bi mogao za četiri sata da preleti od Londona do Sidneja.

Inženjeri Lockheed Martin i Gulfstream, uz pomoć NASA-e, trenutno rade na stvaranju supersoničnog aviona koji bi prevozio putnike i koji bi prevazišao najveću prepreku Konkorda – probijanje zvučnog zida. Letelica će, navodno, praviti zvuk koji su inženjeri opisali kao "puf " i "buć". 

Potencijalni izgled ovog aviona biće predstavljen sledećeg meseca u Londonu a odlike "Sina Konkorda" biće lakši materijali, mnogo napredniji motori i sve što bude potrebno da se stvori avion duplo brži od Konkorda, koji je leteo 2187 km/h.

Avion će prevoziti putnike brzinom većom od 4000 km/h dozvoljavajući im luksuz da na putovanje od Londona do Sidneja potroše svega četiri sata.

Tužna vest jeste da ovaj avion neće poleteti do 2020. godine a kompletni avion za svakodnevnu upotrebu biće spreman tek 2030. godine i to pod uslovom da neophodna tehnologija bude dostupna i sve bude išlo po planu avio inženjera.
Izvor: b92.net