Platamon nema najlepše plaže, niti nudi nešto više od ostalih letovališta južnije od Soluna, ali mnogi od turista iz Srbije vezani su za to letovalište. Mladi u Platamon ne odlaze zbog zabave već zbog ronjenja, a sredovečnima i starijima odgovara sveži noćni vazduh i voda koja se sliva sa Olimpa….

Dorotea Dora Dimera i Magda Muratidu, vlasnice apartmana, koje godinama gotovo isključivo primaju turiste iz Srbije, kažu da svake godine imaju sigurne klijente. Na Platamon su navikli i susedi koji dolaze iz obližnjeg Skoplja, ali zbog obilja naših turista, često imaju teškoće da nađu apartman. 

Kiro Teovski u Platamonu letuje svake godine. Mesto je otkrio kada je kao student brao masline kod barba Hrista u obližnjem Goriu, a potom je počeo da dolazi na letovanje. Za to vreme je potrošio više automobila, a svaki je naučio „da ga doveze do Platamona".

– U Platamonu sam stekao mnoge prijatelje iz Srbije. Svake godine se ovde nalazimo. Znamo gde je najbolja riba, vino, manuri sir sa Olimpa – kaže Teovski.

U mesto sa hiljadu platana sa Olimpa slivaju se potoci, i u slavinama je voda sa Zevsove planine. Bez trunke hlora.

– Naši turisti se odlučuju za Platamon i zbog izleta. Blizu su Meteori, Zejtinlik, a neki brodom odlaze do Atosa. Mlađi u svojoj režiji na jedan dan najčešće skoknu do Skijatosa i Skopelosa – kaže Branislava Vujić iz beogradskog Halo toursa.

Većina naših turista, koji godinama dolaze u Platamon, ne propušta ritual vezan za cvet nihtoluludo. Preko dana ta biljčica ne izaziva veliku pažnju, ali je pravo čudo kada se uveče oseti prva svežina sa Olimpa. Latice postaju otvorenije i počinje da se širi miris zanosniji od lotosovog.

– Postoji mnogo lepših cvetova, ali malo koji ima očaravajući miris nihtoluluda. Osim toga, biljka miris ispušta najviše 50 minuta. Zbog toga uveče možete videti mnoge kako čekaju da ga osete – kaže Dora Dimera. Ona u dvorištu ima dva nihtoluluda i nikada se nije dogodilo da je neko iz Srbije ubrao cvet, jer se to smatra svetogrđem.

Devojke iz Platamona čuvene su po lepoti, pa su mnogi prosci sa padina Olimpa dolazili da ih prose. U šali se kaže da je obližnji Dionis tako ostao bez stanovnika, jer su mladi ovčari, ženidbom ribarskih kćeri, počeli da pletu mreže i otiskuju se na more.

– Verovalo se da nihtoluludo privlači prosce i svaka je negovala po nekoliko – kaže Dora koja je pre 30 godina tako privukla svog brđanina, Pietra iz Goria.
Izvor: danas.rs