U vreme kada se na aerodromima širom sveta sprovode gotovo paranoične kontrole putnika, neki požele da se našale sa radnicima obezbeđenja i nateraju ih da posumnjaju da je neko od putnika terorista. To su najučestalije šale koje turisti širom sveta zbijaju sa oštrim zvaničnicima aerodroma, ali ne i jedine. Naime, putinici imaju bogatu tradiciju zbijanja šala koja seže u vreme daleko pre terorističkog napada na Ameriku. Predstavljamo vam nekoliko najboljih…

Afričko drvo – ljudožder
Priča o drvetu koje jede ljude na Madagaskaru prvi put je objavljena 1874. u dnevnom listu New York World, uz vrlo živopisno dočarano žrtvovanje jedne turistkinje pomenutom drvetu od strane lokalnog Mkodo plemena. 

Nekoliko novina i magazina preneli su istu priču, a poslednja je objavljena 1881. u žurnalu South Australian Register, gde je izvesni nemački istraživač Karl Lih posvedočio da je prisustvovao prinošenju žrtve drvetu koje ima zmijolike grane. Tek je 1950. potvrđeno da ni takvo drvo, ni takav nemački istraživač ne postoje.

Velike kineske prevare
Svi su nekada želeli da pišu putopise iz Kine, pa čak iako je nikada nisu posetili. Počelo je sa istraživačem Markom Polom i njegovim opisom te zemlje u vrlo uticajnoj knjizi 13. veka „Opis sveta". Iako je tvrdio da je proveo mnogo godina na Dalekom Istoku i čak bio ambasador državnika Kubilai Kana, od sredine 20. veka se sumnja u verodostojnost njegovih tvrdnji.

On nikada nije pomenuo kinesko pismo niti štapiće za jelo, pa čak ni Veliki kineski zid. Takođe, u Kini nema nikakvih svedočanstava da ju je ikada posetio neko ko se zove Marko Polo.

Čuveni moreplovac inspirisao je još jednog novinara San Francisco Examiner-a da objavi putopis o Kini, za koji se kasnije ispostavilo da je lažan.

Hefnerovi ljubavni jadi
Jedno istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Napulju pronašlo je vezu između hidrogen sulfida (ili gasa „pokvarenih jaja") i sposobnosti postizanja erekcije. Tu informaciju iskoristila je jedna novozelandska turistička organizacija koja je na celoj strani New Zealand Herald objavila lažnu vest o tome da osnivač Playboy-a Hju Hefner dolazi na ostrvo, kako bi jedan muzej pretvorio u Playboy vilu.

Naime, mesto Rotorua u Novom Zelandu poznato je i kao Sumporni grad, jer je prepuno geotermalnih izvora bogatih hidrogen sulfidom. „Ima nešto u vazduhu Rotorua", rekao je u lažnom intervjuu Hefner.

„U mojim godinama odlično je ako ste u stanju da ustanete iz kreveta bez lekova". Međutim, prevara je brzo otkrivena.

„San Seriffe" ostrva
Ljubitelji putovanja u Engleskoj bili su oduševljeni vešću objavljenom 1977. u The Guardian-u o navodnom otkriću do tada nepoznatih ostrva, nazvanih San Seriffe. Celog dana su u redakciji zvonili telefoni zbog poziva zainteresovanih građana koji su želeli da svoj odmor provedu upravo tamo.

Na posletku su novinari morali da priznaju da su ostrva izmislili povodom 1. aprila – Dana šale.

Stanovnik Formose
Jedan prevarant prve lige, Džordž Psalmanazar živeo je u 17. veku i našao odličan način da se obogati. On se predstavljao kao stanovnik Formose, odnosno Tajvana i smišljao celu imaginarnu istoriju te zemlje, uključujući i običaje. Srećom po njega, mnogi ljudi tada nisu znali da stanovnici Tajvana obično nemaju plave oči i plavu kosu, kao i da ne govore irskim akcentom.

Oni koji su sumnjali, dobijali su odgovor da je on svetle puti zato što pripadnici više klase na Formosi žive ispod zemlje. Ipak, što je vreme više proticao, bilo je očiglednije da je Psalmanazar prevarant.
Izvor: b92.net