Želite li da se divno provedete na odmoru i vratite srećni? Onda putujte u Kostariku, koja je proglašena najsrećnijom zemljom na svetu.

Takozvani Happy Planet Index New Economics fondacije naveo je ovu zemlju kao zemlju sa najsrećnijim stanovništvom. Kostarika znači "bogata obala" i poznata je po prelepim plažama, prašumama i bogatom biljnom i životinjskom svetu. 

Vijetnam i Kolumbija zauzimaju drugo i treće mesto, dok se Srbija našla na 79. poziciji od ukupno 150 zemalja. Organizacija je rangirala zemlje na osnovu podataka prikupljenih istraživanjem Gallupa. Ispitanici su imali zadatak da odgovore na pitanja vezana za to koliko su zadovoljni svojim životom i to ocene na skali od jedan do deset.

Takođe, u obzir su uzeti i podaci o očekivanom trajanju života i ekološki faktori. Po merenjima, stanovnici Srbije svoje zadovoljstvo životom ocenili su u proseku sa 4,5. Očekivano trajanje života je 74,5 godina, a ekološki faktor sa 2,6. Za razliku od nas, stanovnici Kostarike svom životu dali su ocenu 7,6.

Najnezadovoljniji su stanovnici Katara, Čada i Bocvane.

Posle Kosta Rike, Vijetnama i Kolumbije, među prvih deset nalaze se redom i Beliz, El Salvador, Jamajka, Panama, Nikaragva, Venecuela i Gvatemala.
Izvor: b92.net