Najskuplji grad na svetu je prestonica Japana Tokio, zatim slede Luanda, Osaka, Moskva i Ženeva, objavljeno je u studiji konsultanske britanske firme “Mercer”.

Među deset najskupljih gradova "Mercer-ove" liste našli su se Singapur i Cirih koji dele šesto mesto, zatim slede glavni grad Čada Ndžamena, pa Hong Kong. 

Evropski gradovi zbog pada vrednosti evra zabeležili su pad u odnosu na prošlogodišnju listu, tako da se francuska prestonica Pariz našla ove godine na 37. mestu što je za deset mesta niže nego prošle godine.

London je pao sa 18. na 25. mesto, Rim sa 34. na 42, Atina sa 53. na 77, Barselona sa 66. na 85. mesto.

U studiji se navodi da je u zemljama evrozone najpogođenijim krizom, kao što su Grčka, Španija i Italija došlo do najvećeg pojeftinjenja, i to posebno nekretnina.

Dva najskuplja grada na američkom kontinentu Sao Paolo i Rio de Žaneiro, oba u Brazilu, našla su se na 12. i 13. mestu, daleko iznad Njuorka na 33. mestu, koji je najskuplji grad SAD.

Veliki broj gradova SAD zabeležio je rast na listi i to u prvom redu zbog jačanja dolara.

Čak dvadeset afričkih gradova se našlo u prvoj trećini liste i to pre svega zbog velike potražnje a male ponude kvalitetnih i bezbednih stanova čije cene dostižu ogromne sume.

Kao i prošle godine, najjeftiniji grad u svetu je Karači u Pakistanu koji se našao na 214, poslednjem mestu " Mercer-ove" liste.
Izvor: b92.net; fotografije: Wikimedia