Tačno 140 gradova iz 93 zemlje širom sveta uzeto je u razmatranje i upoređivanje. Podaci koji su bili osnov ovog istraživanja jesu cena hrane, pića, osnovnih namirnica za domaćinstvo, školovanje, transpor, nekretnine…

Svakako prvo što smo zapazili jeste da nema nijednog grada iz SAD-a, misli su nam uprete na Njujork, koji je pao na 47. mesto.

Prvi put posle 20 godina, Cirih se nalazi na prvom mestu, kao najskuplji grad za život na svetu. Po mnogima najlepši švajcarski grad, pretekao je Tokio i preuzeo titulu najskupljeg grada. Upravo Tokio se nalazi na drugom mestu. Ima isti index kao i prošle godine, ali zbog naglog poskupljenja, ne samo u Cirihu, već u celoj Švajcarskoj, nedovoljno visok za prvo mesto.

Treće i četvrto mesto dele još jedan švajcarski grad, Ženeva, i Osaka. Švajcarski gradić, popeo se sa devetog, na deobu trećeg mesta. Na petom mestu nalazi se glavni grad Norveške, Oslo. Standard Norvežana je izrazito visok, odatle i visoka cena života u ovom prelepom skandinavskom gradu. Šesto mesto pripada gradu svetlosti, Parizu, glavnom gradu Francuske i jednom od najlepših gradova Evrope. Šestom mestu, najviše je doprinela astronomska cena nekretnina i neverovatno interesovanje turista iz celog sveta.

Sedmo i osmo mesto rezervisano je za australijski kontinent, odnosno za glamurozni Sidnej i elegantni Melburn. Poređenja radi, Sidnej je trenutno skuplji od Njujorka za čitavih 50 procenata. Značajnom skoku na listi, doprinelo je poskupljenje goriva za čak tri puta, a cena pirinča, namirnice koja je najprodavanija na ovom kontinentu, skočila je za više od četiri puta. Melburn je relativno identičan kao i Sidnej, mala razlika, razlog je veće popularnosti Sidneja.

Deveto mesto pripada Singapuru, gradu u najvećoj ekspanziji. Na desetom mestu nalazi se nemački grad, Frankfurt, jedan od najznačajnijih gradova ove zemlje. Osim što predstavlja finansijski centar, ovaj grad igra veoma važnu ulogu u svetskom transportu zbog prostranog i najfunkcionalnijeg aerodroma na svetu. Ovde se nalazi i nekoliko centara svetskih banaka.

Zanimljive informacija koje bismo izdvojili jesu pad Hong Konga, sa trećeg mesta, koje je zauzimao pre 10 godina, na 22. mesto, varijaciju u ceni goriva u Evropi, odnosno od 0,96 po litru u Moskvi, do 2,17 američkih dolara po litru u Parizu…
Izvor: LuxLife.rs